Mi az a PRP, vagyis vérlemezkékben gazdag vérplazma?

A vér plazmából (a vér tulajdonképpeni folyadék része, mely fehérjéket, növekedési faktorokat tartalmaz) és alakos elemekből (vörösvérsejt, fehérvérsejtek, vérlemezkék) áll. Centrifugálással a vért alkotóelemeire lehet szétválasztani.

A vérlemezkékben gazdag vérplazma (PRP – platelet rich plasma) a vérplazma rétegének az a része, amiben nagy sűrűségben lelhető fel vérlemezke. A PRP-ben a fehérvérsejtek is benne vannak, mennyiségük a centrifugálási technikától függ, így szabályozható.

A PRP-ben nagy számban előforduló vérlemezkékben nagy mennyiségben találhatók biológiailag aktív fehérjék, közöttük növekedési faktorok, amik nélkülözhetetlenek a szövetek gyógyulásának és regenerációjának beindításához és annak felgyorsításához. Ezek a bioaktív fehérjék indítják be a kötőszövetek gyógyulását: csont, szalag és ín újraképződés és átépülés, elősegíti új szövet kialakulását és gyógyulási folyamatát.

 

Mit lehet kezelni PRP-vel?

A PRP injekciókat a test bármelyik szalagján, ínján és a porckorongokon lehet használni. Sportsérülések, ízületi kopás, derékfájdalmak, degeneratív porckorong eltérések és specifikus sérülések, térdkopás, csípőfájdalom, tenisz-, golfkönyök, carpalis alagút szindróma , rotátorköpeny szakadás, stb., mind hatásosan kezelhetők a PRP injekciókkal.

Hogyan hat a PRP?

A PRP kezelés során beadott vérlemezkékből felszabadulnak a különböző növekedési faktorok, amik a természetes gyógyulási folyamatot beindítják, ami a szövetek megerősödését, így az instabilitás csökkenését és a fájdalom csökkenését eredményezik.

Hogyan történik a PRP kezelés?

A PRP elkészítéséhez kis mennyiségű vért veszünk a pácienstől. Ezt követően a vért egy speciális centrifugába helyezzük, ami automatikusan elkészíti a PRP-t. Az egész folyamat mintegy 20 percet vesz igénybe és a vérlemezkék és a növekedési faktorok koncentrációját 8-10-szeresére növeli.

Amikor a PRP-t a sérült helyre injektálják, az stimulálja az inakat és a szalagokat, mérsékelt helyi gyulladást okozva, ami beindítja gyógyulási folyamatot.

Hány kezelés szükséges és milyen gyakran van szükség rá?

A legtöbb esetben 1-3  kezelésre van szükség. Két kezelés között 6-8 hétnek kell eltelnie. Néhány hét után már várható javulás- Nincsen behatárolva a kezelések maximális száma és a mellékhatások valószínűsége sem emelkedik az injekciók számával.

Mennyi idő után kezdhetem újra a rendszeres fizikai aktivitást?

Kórállapottól függően általában a kezelést követő napokban vissza lehet térni a normális, megszokott aktivitáshoz, azonban az ütközősportok a nagy megterhelés miatt kerülendők.

A PRP kezelés segít újjáépíteni az inakat és a szalagokat, de nem egy azonnali segítség. Ez a beavatkozás serkenti a szalagok és az inak növekedését és regenerációját, amihez időre és rehabilitációra van szükség. A rendszeres orvosi találkozások során az Ön kezelőorvosa fogja megállapítani, hogy mikor kezdheti újra rendszeres fizikai aktivitást. A rehabilitációs időszak alatt általában gyógytorna és manuálterápia javasolt, amely fokozza a terápia hatékonyságát.

A PRP kezelés nálam is alkalmazható?

Ha Önnek a derék, nyak, hát, térd stb. fájdalmának oka az instabilitás, a szalagok vagy inak traumás vagy krónikus rossz tartás miatti sérülése, meggyengülése, akkor a PRP kezelés ideális megoldás lehet az Ön számára. Az eljárás kevésbé agresszív, mint a sebészi beavatkozás. A PRP kezelés egy injekciós terápia, amely a szöveti folyamatokat a természetes gyógyulás irányába terelve gyógyít.

Mitől függ, hogy hat-e a PRP kezelés?

A PRP sikerének 2 kulcsa van

  1. Megfelelő vérlemezkeszámú és fehérvérsejtszámú PRP-t készíteni. Ez a PRP készítéséhez alkalmazott kit minőségétől függ. Klinikánkon jelenleg a legmagasabb minőségű kitekkel (Emcyte) dolgozunk, melyeket Amerikából importálunk. https://www.youtube.com/watch?v=7RR1elpp7kY
  2. Az elkészített PRP-t a megfelelő helyekre kell beadni. A kezelés során különösen fontos, hogy az instabilitás csökkentéséhez szükséges biomechanikailag fontos szalagok kezelése is megtörténjen, így jelentősen fokozva a gyógyulás esélyét. A PRP kezelés nem merül ki egy ízületbe beadott injekcióval.

Gyakori kérdés – Hallottam már a szteroid injekciókról. Ez is hasonló?

A kutatások azt bizonyítják, hogy a szteroid injekciók pont hogy gyengíthetik a szöveteket. A szteroid adása átmenetileg csökkentheti a fájdalmat és megszüntetheti a gyulladást, de nem segíti a gyógyulást. A vérlemezkékben gazdag vérplazma (platelet rich plasma) kezelés meggyógyítja és megerősíti az inakat és a szalagokat, erősebbé és vastagabbá téve azokat, így hosszútávú megoldást jelent.

Mik a beavatkozás előnyei?

A páciensek a tünetek jelentős javulását észlelhetik. Ennek hatására elkerülhetővé válhatnak olyan agresszívabb kezelések, mint a hosszútávú gyógyszeres vagy műtéti kezelés és az ízületnek, ínszalagnak, inaknak az eredeti funkciója is visszatérhet.

Milyen tudományos kutatások támasztják alá a PRP terápia létjogosultságát?

Számos (Level 1) magas szintű evidencia (Randomizált Kontrollált Vizsgálatok és azok metaanalízise) támasztja alá a beavatkozás hatékonyságát. További részletekről érdeklődjön kezelőorvosainknál.

Lehetséges mellékhatások

Mint a legtöbb gyógyszer esetében, néhány páciensnél jelentkezhetnek mellékhatások, míg másoknál nem. Az orvos tájékoztatni fogja a beteget a lehetséges kockázatokról. 

Lehetséges kockázatok

A PRP terápia nem rontja a beteg állapotát hosszú távon, kivéve, ha a beavatkozás során valamilyen, a szúrásból adódó komplikáció fordul elő. Ezek alatt jellemzően a vérzést, fertőzést kell érteni. Egyéb komplikációk az aktuális kezelt területtől függenek, mint például:

Csípő, térd, boka, váll, könyök, csukló: Idegsérülés, erek sérülése

Nyaki, háti, deréktáji gerinc: Alacsony vérnyomás, légmell, gerinc eredetű fejfájás, Idegsérülés, erek sérülése, bénulás, halál.

Ezen komplikációk elkerülésére intézményünkben ultrahang és/vagy röntgen vezérlése mellett végezzük a magasabb rizikójú szúrásokat.

 

Hogyan készüljön a páciens a kezelésre?

A kezelést megelőzően 2 héttel a gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését abba kell hagyni. Ide tartozik: Aspirin, Naproxen, Ibuprofen, Diclofenac, egyéb gyulladáscsökkentő teák, készítmények.

A dohányzás érszűkítő hatása miatt csökkentheti a terápia hatékonyságát, így a dohányzás elhagyását javasoljuk!

A beteg a kezelésre kísérővel jöjjön!

A kezelés legtöbbször enyhe szedációban / altatásban zajlik, így a beavatkozás előtt 6 órával szabad utoljára enni. Vizet szabad fogyasztani még 2 órával a beavatkozás előtt, utána már nem. A szedáció elhagyható, ha a beteg nem igényli.

Utókezelés

A kezelést követően a páciens folytathat minden szokásos aktivitást, de óvatosan, nehogy megerőltesse magát. A fizikoterápia, gyógytorna mihamarabbi elkezdése fontos és tovább fokozza a PRP terápia eredményességet.

Egészséges, fehérjedús diéta, valamint C-vitamin (napi 500 mg) szedése javasolt.

További gyógyszeres fájdalomcsillapítás általában nem szükséges, javasolt meleg vagy hideg borogatás szükség szerint, illetve óvatos mozgás.