A sacroiliacalis vagy keresztcsonti ízület a medence és az utolsó 5 összenőtt gerinccsigolya érintkezésénél van.

A sacroiliacalis vagy keresztcsonti fájdalom leginkább az időseket, a terhes és szoptató nőket és azokat érinti, akik valamilyen balesetet szenvedtek, például a fenekükre estek, vagy autóbalesetben a térdük a műszerfalnak ütközött. Ezekben az esetekben az ízület szinte elnyíródik.

Kezelése lehetséges radiofrekvenciás terápiával, amely során a keresztcsonti ízületekhez vezető idegeket kb. egy évre kikapcsoljuk. Ennek a hatékonyságát több randomizált kontrollált vizsgálat támasztja alá.7 A legtöbb esetben lehetséges az instabilitást megoldani proloterápiával vagy PRP terápiával, amely során a szervezet gyógyító sejtjeit adjuk be injekcióval a stabilitásért felelős szalagokhoz. A sacroiliacalis ízület regeneratív kezelésének hatékonysága még kevéssé bizonyított, jelenleg is folyamatban vannak az ezt célzó további kutatások.


Forrás:

7. Vanelderen P, Szadek K, Cohen SP, De Witte J, Lataster A, Patijn J, et al. 13. Sacroiliac Joint Pain. Pain Pract. 2010;10(5):470–8.

The Effectiveness of Platelet-Rich Plasma Injection for the Treatment of Suspected Sacroiliac Joint Complex Pain; a Systematic Review