Mi a diagnosztikus idegblokád?

Az eljárás nevében szereplő „diagnosztikus” kifejezés arra utal, hogy ez az eljárás egy teszt, amely a fájdalmat kiváltó ideg azonosítására hivatott. Az beavatkozás során az orvos érzéstelenítőt juttat az érintett ideg környezetébe, mely az ideg által ellátott területen csökkenti, megszünteti a fájdalmat. Fontos megjegyezni, hogy ez az eljárás csak egy teszt és nem jelent hosszú távú megoldást a fájdalom kapcsán.

Az érzéstelenítő hatása csak egy meghatározott ideig hat, így a páciensnek a beavatkozást követő pár óráig figyelnie kell és jegyeznie a fájdalom mértékét. Kérjük pácienseinket, hogy hagyják figyelmen kívül az esetleges zsibbadás érzését, mi kifejezetten a teszt hatására vagyunk kíváncsiak a fájdalom kapcsán!

Hogyan működik a diagnosztikus idegblokád?

Az orvos helyi érzéstelenítővel el fogja zsibbasztani az adott bőrterületet, ahol majd a tűt be fogja vezetni. Ezt követően ultrahang vagy röntgen vezérlete mellett a tűt a megfelelő ideghez fogja irányítani. Amikor a tű sikeresen elérte a célzott ideget, akkor a páciens zsibbadásszerű bizsergést vagy erős fájdalmat érezhet. A páciensnek ezt jeleznie kell az orvosnak! Amint sikerült megtalálni a megfelelő pozíciót, rögtön beadjuk az érzéstelenítőt közvetlenül az ideg mellé. Az érzéstelenítő beadása közben esetenként a páciens diszkomfortérzést, bizsergést, vagy nyomásérzést tapasztalhat.

A megfelelő hely azonosítása érdekében az orvos az érzéstelenítő beadása során a beteget kérdezgetni fogja. Alkalmanként a páciens enyhén el lehet bódítani, de mivel a beavatkozás során a páciens kooperációjára is szükség van, ezért nem lehet teljesen elaltatni.

Mennyi időt vesz igénybe a beavatkozás?

Az eljárás kb. 15 percet igényel, bár a páciens jobb, ha több órával számol a klinikán. Amennyiben több ideg merül fel a panaszok hátterében, több blokádra lehet számítani, ill. a blokádokat követően a páciensnek értékelni kell az állapotát (fájdalmat kiváltó gyakorlatok végzése – Elmúlt-e a fájdalom? Mi változott?).

Lehetséges komplikációk:

Mint minden orvosi beavatkozás kapcsán, ennél az eljárásnál is előfordulhatnak mellékhatások. Ezeket az orvossal a beavatkozás előtt érdemes megbeszélni. Lehetséges komplikációk alatt értjük a fájdalmat az érzéstelenítő beadása helyén, a fertőzést, vérzést, idegsérülést és az allergiás reakciót.

Beavatkozás előtti instrukciók:

Coumadin, Warfarin, Plavix, Lovenox és néhány egyéb vérhígító gyógyszerek szedésének szüneteltetése a beavatkozást megelőzően. Kérjük pácienseinket, hogy amennyiben ezen gyógyszerek közül bármelyiket is szedik, tájékoztassák orvosukat erről! Alacsony dózisú Aspirin és gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését folytathatják.

A beavatkozás napjának reggelén:

 • Enni és inni lehet, kivéve, ha a páciens el lesz bódítva (lásd alább).
 • Laza, kényelmes ruha viselése javasolt.
 • A beavatkozást megelőzően kérjük, érkezzen meg kb. 30 perccel!
 • Javasoljuk, hogy kísérővel érkezzen!
 • Amennyiben hosszú távon, vagy rövidtávon ható fájdalomcsillapítót szed, orvosa előírhatja a gyógyszer szedésének csökkentését a beavatkozásra való felkészülésként!
 • A beavatkozás napján NE VEGYEN BE semmilyen rövidtávon ható fájdalomcsillapítót, úgymint Percocet, Tylenol vagy Ibuprofen!

Szedáció esetén:

 • Kísérővel érkezzen, aki hazafuvarozhatja!
 • A szedációt követő 24 órában nem vezethet!
 • A beavatkozást megelőzően 6 órával ne egyen!
 • A beavatkozást megelőző 2 óráig ihat, utána ne fogyasszon már semmit!
 • Gyógyszereket ezen időintervallumon belül csak kis mennyiségű vízzel vegyen be!
 • Kérjük a pácienseinket, kövessék ezen előírásokat, különben nem lehet majd a szedációt alkalmazni!

Amennyiben a páciens cukorbeteg, kérjük egyeztessen kezelőorvosával a beavatkozás napjával kapcsolatos gyógyszerelésről, hiszen a szedációt megelőzően nem ehet majd!

Annak érdekében, hogy a teszt pontos legyen, a páciensnek az általában előforduló fájdalommal kell a beavatkozáson megjelennie. Ez azt jelent, hogy a fájdalomskála szerint 10-ből 5-ösnél nagyobb fájdalmat tapasztal éppen (0 – nincs fájdalom, 5 – közepesen erős fájdalom, 10 – kínzó fájdalom)

Ha a beavatkozás napján nem tapasztal fájdalmat, kérjük jelezze telefonon, mert lehetséges, hogy a beavatkozás időpontját el kell tolni!