Mi az epiduralis blokád?

Az epiduralis blokád vagy injekció egy minimál invazív kezelési mód, mely során szteroidot és egyéb gyógyszereket injektálunk az epiduralis térbe.

Az epiduralis tér a gerincvelőt és az idegeket körülvevő terület a gerinccsatornán belül.

Minimál invazív eljárás, tehát a test integritásának megbontásával járó, de egy műtétnél kisebb beavatkozásnak számító módszer.

Milyen betegségekben/állapotokban alkalmazható az epiduralis blokád?

 • Porckorongsérv
 • Ideggyök becsípődés
 • Epiduralis hegesedés
 • Gerinccsatorna szűkület
Epiduralis blokád

Mikor nem javasolt az eljárás?

 • A beavatkozás ellenjavallt helyi fertőzés esetén.
 • Súlyos hegesedés és többször operált gerincnél a várható siker kisebb. Ebben az esetben epidurolysistől vagy egyéb beavatkozástól jobb eredmény várható.
 • Szintén nem javasolt a szteroid azoknak a betegeknek, akik a közelmúltban kaptak szteroidot és nem segített az állapotukon.

Az éves maximálisan javasolt dózis 4 szteroid injekció. Egyéb esetekben a mellékhatás jóval meghaladja a szteroid hasznát. Ez igaz az injekcióban, infúzióban és a szájon át történő szteroidra is. A mellékhatásuk összeadóik.

Hogyan történik az epiduralis blokád?

A beavatkozás komplex esetekben a műtőben zajlik röntgen vezérelve, egyszerűbb esetekben pedig a rendelőben. A beavatkozás .kb 30 percet vesz igénybe, ezt követően a beteg kb 30 perc pihenést követően kísérővel hazamehet.

Az orvos érzésteleníti a bőrt, ezt követően bevezeti a tűt a megfelelő területre, majd beadja a gyógyszereket. Ezalatt kissé feszítő érzést, zsibbadást vagy nyomást érezhet az epiduralis tér hegesedésétől, szűkületétől függően.

Általában a beavatkozás nem igényel bódítást (szedációt), de egy-egy esetben, ha indokolt, lehet szedációban is végezni.

Mi történik a beavatkozás után?

A beavatkozást követően, különösképpen az első pár órában nyugalom javasolt, könnyű otthoni tevekénység megengedett. A fájdalom csökkenése sokszor már aznap észlelhető, azonban a szteroid teljes hatásának kialakulásáig akár 7 nap is eltelhet.

A beavatkozást követően külön fájdalomcsillapítás jellemzően nem indokolt.

Normál aktivitáshoz vissza lehet térni másnaptól, azonban a cipelés és az ütközősportok nem javasoltak a teljes gyógyulásig.

Mit tehet a beteg a gyógyulásáért

A szteroid injekciót ki lehet, sőt ki is kell egészíteni gyógytornával.

Mit kell tudni a szteroidról?

A kortikoszteroidok, melyekre leggyakrabban szteroidokként utalunk, erős gyulladásgátló gyógyszerek, amelyeket az orvoslás több területén alkalmazunk, úgy mint a reumatológiai betegségekben (pl. rheumatoid arthritis/sokizületi gyulladás) és tüdőbetegségekben (pl. asztma).

A szteroidok a gyulladás gátlásával hatnak, amit az immunrendszer aktivitásának csökkentésével érnek el. A gyulladás a szervezet természetes válasza az idegen anyagokra (pl. baktériumok, vírusok), azonban bizonyos esetekben az immunrendszer túlműködik és ilyenkor a saját szöveteket is károsítja.

Akut és krónikus fájdalomcsillapításban is gyakorta használt szerek.

A szteroid általában eleinte csodálatos módon csökkenti a fájdalmat, akár hónapokra meg is szünteti. Az ismetelt szteroid injekciók (vagy akár szájon át való szteroid kezelés) azonban egyre rövidebb és rövidebb ideig hat, majd a kórállapot előrehaladtával már egyáltalán nem hat. Évente maximum 4 szteroid injekció elfogadott a szteroid egyéb komoly mellékhatásai miatt.

Mik a szteroid mellékhatásai?

A szteroid gyulladáscsökkentő, így a gyulladás gátlásával gátolja a szervezet öngyógyító mechanizmusát. Gátolja a sebek gyógyulását, az akkor szükséges megfelelő kollagén kialakulását, ízületbe, inakhoz adva rontja azok állapotát. Ízületbe adva ma már tudjuk, hogy fokozza a porc kopását, annak ellenére, hogy átmenetileg a tüneteket javítja. 1,2

Az egyéb jól ismert mellékhatásai – a teljesség igénye nélkül – rövidtávon a vérnyomáskiugrás, a vércukoremelkedés, izgatottság, hosszútávon pedig a csontritkulás, fokozott étvágy és elhízás, gyomorfekély, a szervezet immunválaszának gyengülése, fertőzésekre való hajlam fokozódása, magas vérnyomás, alvászavar, hangulati ingadozások, izomgyengeség, az injekciók helyén pedig izom- és zsíratrophia, vagyis a szövetek sorvadása.

Epiduralis blokád beavatkozás előtti instrukciók

Kumurin, marfarin, plavix, heparin, fragmin és egyéb vérhígítók fokozzák a vérzés rizikóját.

Amennyiben ezeket vagy ehhez hasonló szereket szed, tájékoztatnia kell a kezelő orvosát már a beavatkozás tervezésének időszakában. Önállóan elhagyni ezeket a gyógyszereket nem szabad.

Milyen alternatív kezelési módok lehetségesek?

Gyógyszeres fájdalomcsillapítók, infúziós kezelés, trigger pont injekciók, akupunktúrás kezelés, gyógytorna, manuálterápia, úszás, fizikoterápia.

Hogyan készüljön a páciens a beavatkozásra?

Szabad enni és inni, kivéve, ha a beavatkozás során bódítást (szedációt) is alkalmaznak.

Kisérő szükséges, hogy a beavatkozást követően biztonságosan hazakerüljön.

Az a javaslatunk, hogy a beavatkozás napján ne vezessen és ne végezzen fizikai munkát 24 órán át.

Könnyű ruha viselete javasolt.

Amennyiben rövid vagy hosszúhatású fájdalomcsillapítót szed a beteg, a fájdalomcsillapítást végző orvos meg fogja mondani, hogyan kell azt csökkenteni vagy változatlan dózisban szedni a beavatkozás előtt.

Amennyiben a vérnyomás magas és nincs beállítva, a beavatkozást el kell halasztani.

Amennyiben bódításban (szedációban) részesül kérjük, kövesse az alábbi koplalási betegtájékoztatót:

A beavatkozás előtt 6 órával szabad utoljára enni. Vizet szabad fogyasztani még 2 órával a beavatkozás előtt, utána már nem. A szedáció elhagyható, ha a beteg nem igényli.

Az epiduralis blokád lehetséges komplikációi

Mint minden beavatkozásnak, az epiduralis blokádnak is vannak rizikói.

Az epiduralis szteroid injekció lehetséges szövődményei:

 • fájdalom az injekció területén
 • gyulladás
 • fertőzés (meningitis, tályog)
 • vérzés
 • idegkárosodás
 • allergiás reakció
 • fejfájás
 • vizelési nehézség
 • a fájdalom rosszabbodása
 • haematoma (vérömleny)
 • gerincvelő kompresszió,
 • bénulás
 • halál

A fenti szövődmények megjelenése esetén kereshetnek bennünket 24 órán keresztül. Sürgős esetben a területileg illetékes sürgősségi osztályon kell jelentkezni.


Forrás:

1.        McAlindon TE, LaValley MP, Harvey WF, Price LL, Driban JB, Zhang M, et al. Effect of intra-articular triamcinolone vs saline on knee cartilage volume and pain in patients with knee osteoarthritis a randomized clinical trial. JAMA – J Am Med Assoc. 2017;317(19):1967–75.

2.        Coombes BK, Bisset L, Vicenzino B. Efficacy and safety of corticosteroid injections and other injections for management of tendinopathy: A systematic review of randomised controlled trials. Lancet [Internet]. 2010;376(9754):1751–67. Available from: http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(10)61160-9