Bone Marrow Concentrate (BMC)

Hogyan hat az őssejt kezelés?

A szakértők még mindig kutatják a pontos hatásmechanizmust, valamint az őssejt kezelés klinikai hatékonyságát. A jelen tudásunk szerint az őssejtek befolyásolják (modulálják) a szervezet gyógyulási reakcióját, a gyulladást, elősegítik az új szövetek egészséges kialakulását.

Mik az őssejtek?

A csontvelő a csont belső, szivacsos rétegében helyezkedik el. Ebben a szivacsos állományban termelődnek a vér sejtjei és itt találhatóak az úgynevezett őssejtek is, amik fejletlen, ún. primitív sejtek. Ezek a sejtek további különböző sejtté, szövetté képesek alakulni, például csonttá, porccá, zsírrá vagy akár erekké is.

Hogyan történik az őssejtek leszívása?

Az őssejtek leszívása általában altatásban zajlik, de elvégezhető helyi érzéstelenítésben is. Az őssejt kezelés során ultrahangvezérelve egy tűt szúrunk a medencecsontba, és egy fecskendővel szívjuk le a sejteket. Ezt követően készül el az őssejt koncentrátum egy erre a célra kifejlesztett centrifuga segítségével. Az őssejt koncentrátum minősége, az őssejtek száma függ a leszívás módszerétől, valamint a centrifugálási technikától is.

Milyen betegségekben/állapotokban alkalmazható az őssejt kezelés?

őssejt kezelés

Az őssejt (BMC) kezelés előnyei

 • Javítja az ízületi kopást (arthrózist) és ízületi gyulladást (arthritist).
 • Segíti a sebgyógyulást
 • Segíti a gerinc porckorongjainak gyógyulását
 • Javítja a porc funkcióját
 • Javítja az ínszalagok funkcióját
 • Lassítja a betegség előrehaladását

Mikor nem alkalmazható az eljárás?

Az eljárásnak direkt ellenjavallata a szisztémás fertőzéseken kívül nincs.

Milyen szövődményei lehetnek a beavatkozásnak?

A szövődmény ritka, de előfordulhat vérzés, infekció, illetve tartós fájdalom. Ezek megelőzésére a beavatkozást indokolt esetben antibiotikus védelemben és a vérhígító elhagyása/átállítása mellett végezzük ultrahang és röntgen vezérléssel.

Mire kell számítani az őssejt kezelés során?

 • Az őssejtek leszívása és koncentrálása kb. 40 percet vesz igénybe. Ezt követően a beavatkozás időtartama attól függ, hogy melyik területet kezeljük vele.
 • Az őssejtek beadását általában bódításban (szedációban) végezzük.
 • Például a térd kopásának kezelése a rendelőben zajlik ultrahang vezérelve, kb. 1 órát vesz igénybe, míg a gerinc porckorongjainak kezelése műtői körülmények között röntgen vezérelve történik, így az időigényesebb (1-2 óra).

Az őssejt kezelés lehetséges mellékhatásai

Mint a legtöbb gyógyszer esetében, néhány páciensnél jelentkezhetnek mellékhatások, míg másoknál nem. Az orvos tájékoztatni fogja a beteget a lehetséges kockázatokról.

Gyakori, enyhe mellékhatások:

 • Izmok, ízületek fokozottabb érzékenysége és duzzanat (azoknak a betegeknek, akiknél erősebb reakciót vált ki, általában kevesebb kezelés is elég), melyek átlagosan 2-3 napig, esetenként max. 10 napig tartanak.

Ritka mellékhatások

 • Zúzódás jellegű tünetek.

Nagyon ritka mellékhatások

 • Láz. A beteg lehet, hogy lázas tüneteket tapasztal a kezelést követő első napon. A kezelés követő 24 óra utáni láz fertőzésre utalhat, amit antibiotikummal kezelni lehet. Az őssejt önmaga is antibakteriális hatású, így a steril körülmények között készített őssejt által okozott infekció valószínűsége nagyon kicsi.

Lehetséges kockázatok

Az őssejt terápia nem rontja a beteg állapotát hosszú távon, kivéve, ha a beavatkozás során valamilyen, a szúrásból adódó komplikáció fordul elő. Ezek alatt jellemzően a vérzést, fertőzést kell érteni. Egyéb komplikációk az aktuális kezelt területtől függenek, mint például:

Csípő, térd, boka, váll, könyök, csukló:

Idegsérülés, erek sérülése

Nyaki, háti, deréktáji gerinc:

Alacsony vérnyomás, légmell, gerinc eredetű fejfájás, Idegsérülés, erek sérülése, bénulás, halál.

Ezen komplikációk elkerülésére intézményünkben ultrahang és/vagy röntgen vezérlése mellett végezzük a magasabb rizikójú szúrásokat.

Hogyan készüljön a páciens az őssejt kezelésre?

A kezelést megelőzően 2 héttel a gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését abba kell hagyni. Ide tartozik: Aspirin, Naproxen, Ibuprofen, Diclofenac, egyéb gyulladáscsökkentő készítmények, pl.: teák.

A dohányzás érszűkítő hatása miatt csökkentheti a terápia hatékonyságát, így a dohányzás elhagyását javasoljuk!

A beteg a kezelésre kísérővel jöjjön!

A kezelés legtöbbször enyhe szedációban / altatásban zajlik, így a beavatkozás előtt 6 órával szabad utoljára enni. Vizet szabad fogyasztani még 2 órával a beavatkozás előtt, utána már nem. A szedáció elhagyható, ha a beteg nem igényli.