Mi a Splanchnikus idegek Radiofrekvenciás kezelésének lényege?

A splanchnikus idegek radiofrekvenciás kezelése (RFA) egy minimálisan invazív eljárás, mely során a splanchnikus idegeket célzottan kezelik. A cél az idegek aktivitásának csökkentése/megszüntetése, mely segíti a hasi fájdalom csillapítását és a betegség tüneteinek enyhítését.

Milyen betegségekben/állapotokban alkalmazható az eljárás?

A kezelést kifejezetten hasi fájdalommal járó daganatos állapotok kezelésére (például hasnyálmirigy daganat) fejlesztették ki, de ritkábban egyéb krónikus, nem daganatos hasi fájdalmakban is alkalmazható.

Mikor nem alkalmazható az eljárás?

Az eljárás helyi fertőzés esetén, mert ilyenkor a fertőzés fellángolhat.

Mire kell számítani a beavatkozás során?

A beavatkozás kb. 30-60 percet vesz igénybe, valamint szedációban (bódításban) vagy altatásban zajlik. Mindig műtőben, steril körülmények között és RTG vezérlés mellett végezzük a beavatkozást.

Mi történik a Splanchnikus idegek Radiofrekvenciás kezelése után?

A fájdalom többnyire azonnal csökken, bizonyos esetekben pár nap szükséges hozzá. A fájdalom csökkenésével együtt lehet és kell is csökkenteni a korábban szedett fájdalomcsillapító szereket. Ez különösen fontos, ugyanis a korábban már megszokott morfin (és hasonló szerek) dózisa a fájdalom csökkenésével túl sok lehet, és a beteg aluszékonnyá válhat.

A beavatkozás napján pihenés javasolt, másnaptól vissza lehet térni a normális napi rutinhoz.

Várhatóan mennyi ideig tart a funkció javulás és fájdalommentesség?

A fent leírt egy alkalommal elvégzett kezelésen kívül általában nincs szükség egyéb tennivalóra. Esetleg, ha évek alatt a fájdalom visszatér (az idegek visszanőnek), a kezelés megismételhető.

Hogyan készüljön a beteg a beavatkozásra?

A kezelés legtöbbször enyhe szedációban (bódításban) zajlik, így a beavatkozás előtt 6 órával szabad utoljára enni. Vizet még szabad fogyasztani 2 órával a beavatkozás előtt, utána már nem. Vérhígítók szedéséről tájékoztassa a kezelőorvosát, aki a rizikó mérlegelése után módosítást javasolhat.

Mik a Splanchnikus idegek Radiofrekvenciás kezelésének lehetséges kockázatai és mellékhatásai?

Ritka: Hasmenés – általában egy hétig tart, extrém ritka esetben tartós lehet.

Extrém ritka: Légmell, infekció, intercostalis ideg neuralgia Még az irodalomban le nem írt, de potenciálisan előfordulhat: alsó testfél bénulása.

 

Kapcsolódó szakirodalom

S A Amr , R M Reyad , A H Othman , M F Mohamad , M M Mostafa , N H Alieldin , F A Hamed . – Comparison between Radiofrequency ablation and Chemical, Neurolysis of Thoracic Splanchnic Nerves for the Management of Abdominal Cancer Pain, Randomized trial Eur J Pain. 2018 Nov;22(10):1782-1790.  doi: 10.1002/ejp.1274. Epub 2018 Jul 11.

Saleh Baghdadi Ć M. Hasan Abbas Ć Farah Albouz Ć Basil J. Ammori – Systematic review of the role of thoracoscopic splanchnicectomy in palliating the pain of patients with chronic pancreatitis Surg Endosc (2008) 22:580–588 DOI 10.1007/s00464-007-9730-x

R.Plancarte , J.Guajardo-Rosas, D.Reyes-Chiquete, F.Chejne-Gómez, A.Plancarte, N. I.González-Buendía, O.Cerezo-Camacho, A.Lee, R.Medina-Santillan – Management of Chronic Upper Abdominal Pain in Cancer Transdiscal Blockade of the Splanchnic Nerves Reg Anesth Pain Med . 2010 Nov-Dec;35(6):500-6.  doi: 10.1097/AAP.0b013e3181fa6b42.