A térdkalács (patella) és a quadriceps ín betegsége, enthesopathiája

A térdkalácsot (patella) a combizom (quadriceps izom) ínja fogja közre, így a combizom először a térdkalácson tapad, majd az ín a térdkalácsot körülölelve folytatódik és a térdkalács ínnal együtt a sípcsonton is tapad. Ezek a tapadási pontok meggyengülhetnek, krónikus gyulladás alakulhat ki bennük. Ilyenkor duzzadt, fájdalmas lesz a terület. A guggolás, az ugrás, a dinamikus mozgások fokozzák a fájdalmat, a nyugalom pedig csökkenti.

Kezelés

A kezelés általában pihenésből, ortézisek viseléséből, fájdalomcsillapítókból és fizikoterápiából áll, és a legtöbb esetben a tünetek pár hónap alatt enyhülnek. Állandósult tünetek esetén a PRP terápia sikeres gyógymód lehet.

Osgood-Schlatter-kór

Az Osgood-Schlatter-kór a fiatal sportolók betegsége, amely a térdkalács alatt tapadó ínnak – ott, ahol a növekedési zóna van – az irritációja. A tünetek közé tartozik a térd alatti fájdalom és duzzanat, amelyek gyors növekedés és erős fizikai aktivitás esetén jelentkeznek.

Kezelés

A kezelés általában pihenésből, fájdalomcsillapítókból és fizikoterápiából áll, és a legtöbb esetben pár hónap alatt enyhülnek a tünetek.

Krónikus esetekben a fehérvérsejtben gazdag PRP kezelés hatékony és kis rizikójú beavatkozás, amely lerövidíti a fájdalmas időszakot és segít a sporthoz való visszatéréshez.  A legtöbb esetben többszöri beavatkozás szükséges a teljes gyógyuláshoz.1

Térdporc (meniscus) sérülése

Kopás

Nagyon gyakori a térd belső porcának (meniscus) kor előrehaladtával való kopása, sérülése.  Kezdetben a meniscus kiboltosul, amely ultrahangon is könnyen látható. Későbbiekben a kiboltosult meniscus degenerálódik, megreped, kopik, mert a térd hajlítása során a nem megfelelő pozíciója miatt kissé mindig becsípődik. Legtöbbször a meniscus hátsó szarva tájékán jelentkezik sérülés, azonban a beteg a fájdalmat általában a teljes térdében, vagy a belső térdénél érzi.  Az ilyen kopásos meniscus sérülés általában a középkorúak betegsége. Ilyenkor legtöbbször a porcfelszínek még épek, vagy minimális kopás látszik rajtuk. Eleinte legtöbb esetben spontán csökken a fájdalom, de a degeneráció közben halad tovább.

Sport vagy egyéb baleset

Balesetben, sokszor sportolás közben is sérülhet a meniscus. Ez inkább fiatalokat és az aktív középkorúakat érinti.

Kezelés

A meniscus sérülések kezelése nehéz, ortopédiai megoldás lehet az arthroscopia (térd tükrözés), amely bizonyos esetekben elkerülhetetlen. Számos vizsgálat szerint az arthroscopia eredményességét javítja az azt követő PRP kezelés.2 Célzott regeneratív módszerrel némely meniscus sérülés esetében a műtét elkerülhető, azonban általában több kezelésre is szükség van, mivel a meniscus sérülés nehezen gyógyul. Ilyenkor egy speciális zselés PRP készítményt adhat a kezelőorvos3 közvetlenül a meniscus szakadásába.

Térdízületi porckopás, artrózis

A “térdkopás” a 45-50 feletti korosztályt érintő egyik leggyakoribb betegség. Artrózis esetén a térdet borító porc elkopik, a meniscus degenerálódik és előboltosul. A betegek kb. 90%-ánál a térd belső oldala az érintett. Érzékennyé válik a térd (a combcsont és a sípcsont) belső oldala, a teljes meniscus, sokszor a térdkalács hátsó felszíne.  Később pedig akár a teljes térd panaszossá válhat.

Traumát, balesetet követő esetekben, veleszületett, vagy szerzett deformitásoknál természetesen indulhatnak a panaszok a térd külső oldaláról is.

Kezelés – regeneratív

A gyógytorna sikertelensége esetén többféle kifejezetten hatékony kezelési módszer áll rendelkezésünkre. Ilyenek a PRP kezelés, bizonyos válogatott esetekben (csontvelő oedema esetén) pedig az őssejt kezelés is. A PRP kezelés hatékonyságát jelenleg 86 randomizált kontrollált vizsgálat során, több tízezer beteg vizsgálatával elemezték. A felmérés során bizonyítást nyert, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű PRP készítmény kifejezetten javítja a térd állapotát hosszútávon.4 Számos vizsgálatban évekig követték a betegeket, mely vizsgálatok igazolták a fájdalom csökkenését és a funkció javulását.  Kezelőorvosa feladata kiválasztani a megfelelő PRP szereléket, amellyel a leghatékonyabban lehet eredményt elérni. Itt is hangsúlyozandó, hogy a kezelésnél jelentősége van a PRP készítmény fehérvérsejt és vérlemezke tartalmának, a beadott mennyiségnek, az injekciók helyének és a kezelés gyakoriságának.5

Rutin kezelés a szteroid ízületi injekció, aminek a hosszútávú porckárosító hatását számos kutatás igazolta. Ezek olyan rangos szakmai folyóiratban kerültek közlésre, mint többek között a Lancet vagy a JAMA.

Súlyos esetben megoldást jelenthet a térdprotézis beültetése.

Kezelés – térdfájdalom csökkentése műtét nélkül

Térd denerváció (a fájdalmat közvetítő kis idegek kikapcsolása)

Itt meg kell említeni a térd rádiófrekvenciás denervációját is, mely során a pici érzőidegeket kikapcsoljuk a térd körül. A kisidegek kikapcsolása nem jár a láb érző vagy mozgató funkciójának csökkenésével. A fentiek közül sokszor többet alkalmazunk kombinációban, így törekszünk a gyors és tartós fájdalomcsökkentésre.


Forrás:

1. Guszczyn T, Kulesza M, Kicman A, Motyka J, Ławicki S. Enhanced Pain Relief and Function Improvement in Children with Osgood-Schlatter Disease: Leukocyte-Rich Platelet-Rich Plasma (LR-PRP) as a Complementary Treatment to Standard Conservative Therapy. Med Sci Monit. 2023;29:1–11.

2. Xie Y, Xing Q, Wang S, Yang Z, Hu A, Wu Q. Can platelet-rich plasma enhance the effect of meniscus repair? A meta-analysis of randomized controlled trials Platelet-rich plasma and meniscus repair. J Orthop Surg. 2022;30(3):1–12.

3. Li Z, Weng X. Platelet-rich plasma use in meniscus repair treatment: a systematic review and meta-analysis of clinical studies. J Orthop Surg Res [Internet]. 2022;17(1):1–14. Available from: https://doi.org/10.1186/s13018-022-03293-0

4. Anil U, Markus DH, Hurley ET, Manjunath AK, Alaia MJ, Campbell KA, et al. The efficacy of intra-articular injections in the treatment of knee osteoarthritis: A network meta-analysis of randomized controlled trials. Knee. 2021 Oct 1;32:173–82.

5. Bansal H, Leon J, Pont JL, Wilson DA, Bansal A, Agarwal D, et al. Platelet-rich plasma (PRP) in osteoarthritis (OA) knee: Correct dose critical for long term clinical efficacy. Sci Rep [Internet]. 2021;11(1):1–10. Available from: https://doi.org/10.1038/s41598-021-83025-2