A nyaki gerincfájdalomról általánosan

A gerinc építőkövei a csigolyák; a csigolyákat az ízületi szalagok tartják össze. A csigolyák között találhatóak a porckorongok, amik mintegy ütközéscsillapítóként működnek a gerincben. A mozgatásért az izmok felelnek. A megfelelő biomechanikához minden elem épsége fontos. Ha valamelyik sérül, a többi egy ideig kompenzál, majd elindul a gerinc degenerációja. Eleinte általában tünetmentesen, majd előbb-utóbb megjelennek a panaszok, kinek hol, attól függ, milyen terhelések érték a gerincet.

Nyaki gerincpanaszok kialakulhatnak baleset vagy egy rossz mozdulat következtében, legtöbbször azonban lassan, többszöri microtrauma, túlterhelés, krónikus rossz testtartás talaján alakulnak ki. Gyakori, hogy évekig csak “fáradtak vagy fájósak a nyakizmok és a vállöv”, így nem kerülnek kezelésre. Mindeközben azonban az instabilitás folyamatosan fokozódik. Eközben myofascialis (izomeredetű) fájdalma lehet a betegnek, érzékeny izomkötegekkel, csomókkal, ami általában nem nagyon zavaró és valamelyest csökken is, például masszázs és torna hatására. Később azonban, ahogy a gerinc, mint biomechanikai egység tovább gyengül, kialakulhat a radikuláris (fejre vagy karba sugárzó, ideggyöki) vagy a facet (kisízületi) fájdalom.

Nyaki gyöki fájdalom (radikuláris fájdalom)

A nyaki radikuláris fájdalom tünete attól függ, hogy melyik ideggyök szorult be a csont és a porckorong közé. A C1, C2, C3 gyökök fejfájást is okoznak, míg a C4, C5, C6, C7, C8 gyökök karfájdalmat és gyengeséget okoznak a nyaki panaszokon kívül.

A beszorult ideggyök kezelésére alkalmas a transforaminalis blokád/szelektív gyöki blokád, ami egy ultrahang- vagy röntgenvezérelt beavatkozás, amely során szteroidot adunk a beszorult ideggyök duzzanatának csökkentésére. Ennek a beavatkozásnak a komplexebb formája az epidurolysis, amely során röntgen vezérelve egy kanült ültetünk az ideggyök mellé és kb. 5-6 órán keresztül különböző gyógyszereket tudunk beadni. A kanül utána eltávolításra kerül.

Kezelésükre szinte minden esetben javasolt a PRP kezelés, amely a nyaki gerinc mikroinstabilitását csökkenti. Ezáltal javul a nyak, a csontok-ízületi szalagok biomechanikája, így pedig csökken az izmok feszülése.

Nyaki kisízületi (facet) fájdalom

További kezelési lehetőséget nyújt a nyaki medial branch rádiófrekvenciás abláció. Ennek során a nyaki kisízületek beidegzését (medial branch) szüntetjük meg, amellyel csökkentjük a fájdalomérzetet.12

Ezt a beavatkozást minden esetben diagnosztikus injekció előzi meg.


Forrás:

1. Bogduk N, Govind J. Cervicogenic headache: an assessment of the evidence on clinical diagnosis, invasive tests, and treatment. Lancet Neurol [Internet]. 2009;8(10):959–68.

2. Manchikanti L. Facet joint pain and the role of neural blockade in its management. Curr Rev Pain. 1999;3(5):348–58.