Mi az epidurolysis?

Az epidurolysis az epidurális térben (amely a gerinccsatorna egy speciális része) található hegesedés, a porckorongsérv és a porckorongsérv által nyomott ideggyökök kezelésére alkalmazott kezelési mód. A kezelés célja a hegesedés csökkentése, a beszorult ideggyökök felszabadítása.
A beavatkozáshoz egy speciális, teflonbevonatú, epidurális kanült (úgynevezett manipulációs kanült) használunk, amelyet – szemben a hagyományosan használt műanyag katéterekkel – röntgen képerősítő mellett lehet látni és így pontosan az érintett porckoronghoz, ideggyökhöz irányítani.

A hagyományos kanülökhöz képest az alkalmazott kanülnek lágy a vége, és vastagabb teste van. A puha végződés nem sérti fel az érzékeny szöveteket, a vastagabb test pedig lehetővé teszi, hogy a kanül az epidurális térben mindvégig látható és irányítható maradjon.
Amikor a kanül vége a megfelelő pozícióba kerül, beadásra kerülnek a gyulladás, hegesedés, ödéma csökkentésére szolgáló gyógyszerek. A gyógyszerek hatására az ideggyök felszabadul a nyomás alól, csökkentve/megszűntetve a fájdalmat.

Mi az az epidurogram?

Az epidurogram a diagnózis megerősítését és a fájdalom kiváltásáért felelős ideggyök pontosabb azonosítását szolgálja az epiduralis tér kontrasztanyaggal való megfestésével. A kontrasztanyag a szervezetre ártalmatlan folyadék, amely rövid idő alatt természetes módon felszívódik.

Mire kell számítani az epidurolysis beavatkozás során?

A beavatkozás szedációban (felületes altatásban) és helyi érzéstelenítésben zajlik. A bőr érzéstelenítését követően a katétert a hiatus sacralison (a hiatus sacralis a gerinccsatorna természetes nyílása a farokcsont közelében) keresztül bevezetjük. Az epidurális tér elérését követően epidurogrammot készítünk a diagnózis további pontosítására. A kanül bevezetését és helyzetét röntgen segítségével folyamatosan ellenőrizzük.

Mennyi ideig tart a beavatkozás?

Az epidurális tér felépítése az ujjlenyomathoz hasonlóan teljesen egyedi, így a kanül pozícionálásának bonyolultságát és a beavatkozás időtartalmát pontosan előre jelezni nehéz. Általában azonban 30-60 percet vesz igénybe.
A kezelés első szakasza a műtőben steril körülmények között történik, amely során az érintett terület elérése és a kanül rögzítése történik.


Mi történik a beavatkozást követően?

A pácienst a kórtermében kb. 20 percig megfigyeljük, majd az ápoló személyzet a kanülön keresztül, gyógyszeradagoló pumpa segítségével, adagolja a hegesedést, ödémát, gyulladást csökkentő gyógyszereket. A beadott gyógyszerek rendszerint átmeneti zsibbadást okoznak.
A beavatkozást követő 12-24 órát a páciens a kórteremben tölti. Ez idő alatt fel tud kelni, szükségleteiről gondoskodni tud.


Meddig fog a fájdalommentesség tartani?

Az eredmények betegenként változhatnak. Ha az epidurolysissel, gyógytornával és manuálterápiával megszűnik a kilépő ideggyökök irritációja, akkor a fájdalom akár véglegesen elmúlhat. Amennyiben a kiváltó ok nem szüntethető meg (pl. korábbi implantátummal történt gerincfúzió, vagy ismétlődő túlterhelés estén), akkor a tünetek bár általában javulnak, de később kiújulhatnak. Sok esetben a probléma kiváltó oka a gerincet tartó szalagok gyengesége, amely miatt megbomlik a gerinc normális statikája, megváltozik a porckorongok terhelése, ez pedig porckorongsévhez vezet. Az ilyen esetekben proloterápiával és/vagy PRP kezeléssel a szalagokat meg lehet erősíteni, amely hozzájárul az epidurolysissel elért eredmények tartósságához.

Utókezelés

A kezelést követően a páciens folytathat minden szokásos aktivitást, tevékenységet, azonban ügyeljen, hogy elkerülje a gerinc jelentős megerőltetését. A fizikoterápia, gyógytorna mihamarabbi elkezdése fontos, és tovább fokozza az epidurolysis eredményességét.

Az epidurolysis lehetséges kockázatai és mellékhatásai

Ritka szövődmény

Átmeneti fájdalom a tűszúrás helyén, valamint átmeneti alacsony vérnyomás, hányinger (kezelhető).

Nagyon ritka szövődmények (10.000 legfeljebb 1 embert érinthet)

Láz, fertőzés, idegsérülés, postspinális fejfájás (kezelhető).


Rendkívül ritka szövődmények
(100.000 legfeljebb 1 embert érinthet)

Erek sérülése, bénulás, halál.

Hogyan készüljön fel a beteg az epidurolysis kezelésre?

A kezelést megelőzően 1 héttel a gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését abba kell hagyni. Ide tartozik: Naproxen, Ibuprofen, Diclofenac, egyéb gyulladáscsökkentő készítmények Pl. teák, gyömbér, ginko es fokhagyma készítmények stb. Ezek a gyógyszerek fokozhatják a beavatkozás kockázatát.
Amennyiben véralvadásgátlót szed [Aspirin, Ticlid, Prasurgel, Xarelto, Clopidrogel (Zyllt Thrombex, Plavix), Dabigatran (Pradaxa) Warfarin, Marfarin, Syncumar, stb.] Beszélje meg orvosával, hogy mi a teendő. Önállóan a vérhigítókat abbahagyni tilos!
A kezelés legtöbbször enyhe szedációban (felületes altatásban) zajlik, így a beavatkozás előtt 6 órával szabad utoljára enni. Vizet szabad fogyasztani 2 órával a beavatkozás előttig.
Fontos megjegyezni, hogy ez a beavatkozás csak egy része a teljes kezelésnek. Az injekciók segítenek az ideg körüli hegszövet feloldásában és csökkentik annak duzzanatát. Az anesztetikum átmenetileg csökkenti a fájdalmat, de az ideggyökök teljes felszabadításához ennek ellenére fokozott fizikoterápia is szükséges. Erre vonatkozó pontos utasítást kezelőorvosától kap.

Javasolt gyógytorna

Nyaki lizis torna – neuroflossing