Mi a Gasser Ganglion kezelés lényege?

A Gasser Ganglion rádiófrekvenciás kezelése, pulzáló rádiófrekvenciás kezelése egy minimál invazív beavatkozás, amelynek során a Gasser Ganglion (trigeminális idegdúc) elektromos impulzusokkal való stimulálása, majd hővel való kezelése történik. A ballon kompressziós kezelés során egy pici ballont fújunk fel 60 másodpercre az idegdúc működésének csökkentésére.

Hogyan hat a Gasser Ganglion rádiófrekvenciás, pulzáló rádiófrekvenciás és ballon kompressziós kezelés?

A kezelés során a rádiófrekvenciás energia vagy nyomás hatására a Gasser Ganglion idegsejtjeit szelektíven kikapcsoljuk, így a fájdalomimpulzusok továbbítása csökken vagy megszűnik. Pulzáló rádiófrekvenciás kezelés során nem kapcsoljuk ki az idegsejteket, csak módosítjuk a működésüket.

Milyen betegségekben/állapotokban alkalmazható a Gasser Ganglion kezelés?

 • Trigeminus neuralgia (arcidegzsába) – nagy hatékonysággal(Kanpolat et al. 2001)
 • Atípusos arcfájdalom egyes, válogatott eseteiben

Mikor nem alkalmazható az eljárás?

Az eljárás nem alkalmazható súlyos vérzési zavarok esetén, helyi vagy szisztémás infekció esetén.

Mire kell számítani a beavatkozás során?

 • A beavatkozás műtőben zajlik, steril körülmények között. A bőrön csak egy tű halad át, amelyet röntgen képerősítő segítségével pozícionálunk a Gasser Ganglionhoz.
 • Az eljárás altatás és helyi érzéstelenítés kombinációjában történik.
 • A beavatkozás időtartama általában 20-60 perc.
 • Hazautazás általában az eljárás után néhány órával lehetséges.

Mi történik a beavatkozás után?

 • A beavatkozást követően körülbelül 3-5 nap, amíg kialakul a végleges hatás. Addig fájdalomcsillapító szedése javasolt, amit az orvos minden esetben felír.
 • A normális napi tevékenységekhez vissza lehet térni a beavatkozás másnapjától.

Miből áll a teljes kezelés?

 • A kezelés általában egy alkalomból áll.

Várhatóan mennyi ideig tart a funkció javulása és a fájdalommentesség?

A funkció javulása és a fájdalommentesség időtartama egyénenként változó lehet. Általában hosszú évekre megoldást ad a beavatkozás. Néhány betegnél a hatás ennél hosszabb távon is fennmaradhat, míg másoknál idővel újra jelentkezhetnek a tünetek. A beavatkozás hasonló sikerrel és rizikóval ismételhető.

A Gasser Ganglion kezelés mellékhatásai

Pulzáló rádiófrekvenciás kezelésnél érzéskiesés nem várható. Így a beavatkozás kisebb, kevésbé megterhelő és nem marad hátra az érintett arcfél zsibbadása.

Rádiófrekvenciás és ballon kompressziós kezelésnél az kezelt oldalon, amennyiben a V3 ág is érintett volt, gyengülnek valamelyest a rágóizmok. Ez azonban nem szokott gondot okozni, mert az azonos oldali jól működő rágóizmok, és a másik oldali rágóizmok könnyen kompenzálják a hiányt. Ez a V1, V2 területek kezelésekor nem áll fenn. Az arcon kisebb-nagyobb zsibbadt területek lehetnek rövidebb, néha hosszabb távon. Ez jellemzően a betegeket nem nagyon zavarja.

Lehetséges kockázatok

 • Ritka: szaruhártya érzéketlenség (főleg azoknál, akiknél a V1 ág kezelése is szükséges)
 • Rendkívül ritka: szem mögötti vérzés
 • Rendkívül ritka (< 1:100 000):  Infekció, vérzés, szemmozgató ideg (átmeneti) bénulása, koponyaűri vérzés, bénulás
 • Rendkívül ritka, ismeretlen gyakoriságú: átmeneti kettőslátás

Forrás:

Kanpolat, Yücel, Ali Savas, Ahmet Bekar, and Caglar Berk. 2001. “Percutaneous Controlled Radiofrequency Trigeminal Rhizotomy for the Treatment of Idiopathic Trigeminal Neuralgia: 25-Year Experience with 1600 Patients.” Neurosurgery 48(3): 524–34.

Percutaneous Radiofrequency Ablation for Trigeminal Neuralgia Management: A Randomized, Double-Blinded, Sham-Controlled Clinical Trial