Mi a cryoablacio?

Cryoabláció során egy bizonyos területet ellátó ideg fagyasztása történik egy speciális tűvel, ami a végén egy kb. 6-8 mm-es területen -70 fokosra hűti a szöveteket.

Milyen betegségekben/állapotokban alkalmazható az eljárás?

Cryoabláció alkalmazható különböző idegeket érintő betegségekben, úgynevezett neuralgiákban, például:

 • Ilioinguinalis, iliohypogastrica, genitofemoralis, supraorbitalis neuralgia
 • Occipitális ideg neuralgia
 • Infrapatellar saphenous ideg neuralgia
 • Amputációt követő csonkfájdalom és/vagy fantomfájdalom


Alkalmazható továbbá akkor is, amikor valamely fájdalmas testrész beidegzését akarjuk kikapcsolni. Pédául egy ízület kis idegei szelektíven kikapcsolhatóak úgy, hogy a végtag megtartja a teljes mozgását és érzését is:

Mi a cryoabláció előnye?

A cryoabláció nagyobb területet fagyaszt meg, mint a amekkora területet tudunk rádiófrekvenciás kezeléssel kezelni,  ezáltal nő a hatékonysága. Továbbá gyorsabban  alakul ki a hatása, mint a rádiófrekvenciás kezelésnek.

  Mire kell számítani cryoablacio során és után?

  Cryoablacio – ambuláns kezelés

  • A beavatkozást diagnosztikus blokád előzi meg, mely során kis mennyiségű lidocaint injekciózunk a fájdalom továbbításáért felelősnek vélt ideghez, ezzel átmenetileg kikapcsolva az ideget. Ezzel a beavatkozással a beteg kipróbálhatja, hogy az adott ideg cryoablacioja esetén milyen mértékű fájdalomcsökkenésre számíthat. A cryoablacio fájdalomcsillapító hatása hasonló a diagnosztikus blokádéhoz.
  • A beavatkozás általában ultrahang vezérelten, ambulánsan történik, ami azt jelenti, hogy a beteg még aznap otthonába távozik. A beteg legtöbbször minimális szedációban (bódításban) részesül.
  • Az cryoablacióval kezelt ideg ellátási területe pár hónapig zsibbadt lehet.

  Mi történik a beavatkozás után?

  • A fájdalom átmenetileg fokozódhat, végső eredmény a cryoablaciot követő 2-3 héttel állapítható meg, bár a legtöbb esetben a betegek azonnali javulásról számolnak be.
  • A beavatkozást követő fajdalomcsillapitásra paracetamol, illetve non-steroid gyulladásgátlók elegendőek.
  • A beteg másnaptól visszatérhet a normál aktivitásához.

  Várhatóan mennyi ideig tart a funkció javulás és fájdalommentesség?

  Az ideg 6-12 hónap alatt visszanő az eredeti állapotába, ilyenkor a fájdalom visszatérhet, és a beavatkozás a korábbiak szerint megismételhető. Sokszor azonban a fájdalom teljesen meg is szűnik, ha az ideg egy egészséges környezetbe nő vissza (Pl.: sportsérülések során kialakult idegkárosodás).

  Hogyan készüljön a cryoablaciora?

  • A beavatkozás előtt 6 órával már ne egyen, folyadékot csak vizet fogyasszon 2 órával a beavatkozás előttig.
  • Amennyiben valamilyen anticoagulánst (vérhígítót) szed, kérjük konzultáljon kezelőorvosával annak esetleges elhagyását illetően.

  Mik a cryoablacio lehetséges kockázatai és mellékhatásai?

  • Az ideg ellátási területén zsibbadás (gyakori)
  • Fertőzés (extrém ritka)
  • Fájdalom változatlan fennmaradása, ritkán átmeneti rosszabbodása (ritka)
  • Vérzés (extrém ritka, a beavatkozás helyétől függ a rizikó)
  • Egyéb, a beavatkozás területétől függő specifikus kockázatok fennállhatnak, melyről kezelőorvosunk tájékoztatja


  Referenciák:

  1. Choi WJ, Hwang SJ, Song JG, Leem JG, Kang YU, Park PH, et al. Radiofrequency treatment relieves chronic knee osteoarthritis pain: A double-blind randomized controlled trial. Pain [Internet]. 2011;152(3):481–7. Available from: http://dx.doi.org/10.1016/j.pain.2010.09.029

  2. Ajrawat P, Radomski L, Bhatia A, Peng P, Nath N, Gandhi R. Radiofrequency Procedures for the Treatment of Symptomatic Knee Osteoarthritis: A Systematic Review. Pain Med. 2019;1–16.

  3. Pushparaj H, Hoydonckx Y, Mittal N, Peng P, Cohen SP, Cao X, et al. A systematic review and meta-analysis of radiofrequency procedures on innervation to the shoulder joint for relieving chronic pain. Eur J Pain (United Kingdom). 2021;25(5):986–1011.

  4. Bone ME, Armstrong A, Bashir I, Haynes J. Thermal Radiofrequency Denervation of the Suprascapular Nerve for Chronic Shoulder Pain. Shoulder Elb. 2013;5(4):226–30.

  5. Stogicza AR, Peng P. Cryoanalgesia for shoulder pain: a motor-sparing approach to rotator cuff disease. Reg Anesth Pain Med. 2022;47(9):576–80.