Mi a rádiófrekvenciás eljárás?

A rádiófrekvenciás eljárás olyan beavatkozás, amely során speciális tűket használunk a kiválasztott idegek mentén léziók létrehozására. A tű 80 °C-ra melegíti az ideget (a forró, de nem forrásban lévő víz hőmérsékletére). Ennek a hőmérsékletnek a hatására az ideg a továbbiakban nem fog fájdalomjeleket szállítani. Az ilyen módon blokkolt idegek újra nőnek, de ez a folyamat akár egy évig vagy még tovább is eltarthat.

Kiknek javasolt a rádiófrekvenciás eljárás?

A rádiófrekvenciás eljárás az alábbi típusú fájdalommal küzdő betegeknek ajánlott:

Rádiófrekvenciás eljárásra csak azok a betegek alkalmasak, akik jól reagáltak a diagnosztikai helyi érzéstelenítő blokkokra. Az RF eljárás hatékonysága attól függ, a beteg mennyire jól reagál az „ideiglenes” vagy diagnosztikai blokkra.

Mik a rádiófrekvenciás eljárás előnyei?

Az eljárás csökkenti az idegi vezetést (például a fájdalomjelek vezetését), és ezáltal csökkentheti a fájdalmat és más kapcsolódó tüneteket. Néha az ideg blokkolása után kiderülhet, hogy más területek is fájdalmasok.

Mennyi ideig tart az eljárás?

A kezelendő területektől függően az eljárás körülbelül 30-60 percet vehet vehet igénybe.

Hogyan történik a beavatkozás?

A beavatkozás típusától függően némely beavatkozás műtői körülmények között zajlik, röntgen vezérelve (pl: splanchnikus RF kezelés, lumbáris, thoracalis sympathectomia, mások pedik a rendelőben ultrahangvezérelve, pl.: térd, váll rádiófrekvenciás kezelése.  A tű pozicionálását követően kis mennyiségű helyi érzéstelenítőt injektálunk. Az ideg kellően zsibbadttá válása után a tű vége a kívánt hőfokra emelkedik kb. 2-3 percre.

Mennyire fájdalmas az eljárás?

Minden eljárásunk kis mennyiségű helyi érzéstelenítőt tartalmazó apró tűvel történő injekcióval kezdődik. Enyhe csípésnek és enyhe égésnek érzi, amikor a helyi érzéstelenítő elkezdi zsibbasztani a bőrt. Miután a bőr zsibbadttá válik, a beavatkozás során használt tűt inkább nyomásnak érzi a beteg. Az betegek többségénél altatásban vagy szedációban (bódításban) végezzük az eljárásokat.

Szedációban, altatásban vagy helyi érzéstelenítésben történjen a beavatkozás?

Ez a legtöbb esetben lehet az Ön választása. Végezhetjük csak helyi érzéstelenítésben a beavatkozásokat, de választhatja azt is, hogy szedációban részesül és legtöbbször át is aludhatja az egészet. Mindentől függetlenül az eljárás előtt 6 órával nem szabad ennie és altatás esetén mindenképpen legyen sofőrje, aki hazaviszi. Vizet ihat a  beavatkozás előtti 2 óráig, és a szokásos gyógyszereit beveheti.

Mit várhatok a rádiófrekvenciás eljárás után?

A izomfájdalom előfordulhat, ami akár egy hétig is fennmaradhat. Az jeges borogatás alkalmazása segíthet. Az orvos a beavatkozás utáni kellemetlenség enyhítésére szolgáló gyógyszerekkel kapcsolatban is tájékoztatni fogja Önt. Bár a legtöbb beteg jelentős enyhülést tapasztal egy héten belül, a végső eredmény kialakulása 3-4 hétig is eltarthat.

Mehetek dolgozni másnap?

Másnap visszatérhet munkájához. Néha az injekció helyén lévő fájdalom miatt lehet, hogy egy vagy két nap szabadságot kell vennie a munkából.

Mennyi ideig tart az eljárás hatása?

A sikeres RF kezelés hatása általában 9-18 hónapig tart, de bizonyos típusú eljárások esetében ez jellemzően 5-15 év is lehet: például thoracalis sympathectomia.

Mi a rádiófrekvenciás eljárás kockázata és mellékhatása?

Általában véve a RF eljárások  biztonságosak. Azonban természetesen, mint minden beavatkozásnak, ennek is van mellékhatása és a kockázata. A kockázatok és szövődmények az ellátott területtől függenek, amikről a specifikus beavatkozásokat leíró részben tájékozódhatnak.

Minden alkalommal, amikor a beteg injekciót kap a bőrön keresztül, fertőzés kockázata áll fenn, ezért steril körülmények között zajlik a beavatkozás. A tűnek át kell haladnia a bőrön és a lágy szöveteken, ami fájdalmat okozhat. A célzott idegek közel lehetnek az erekhez vagy más idegekhez, amelyek sérülést szenvedhetnek. A rádiófrekvenciás tűk elhelyezésekor nagy gondot fordítunk ezekre, de ritka esetben előfordulhatnak szövődmények. Az orvos a beavatkozás előtt részletesen megbeszéli az összes kockázatot.