Mi a gerincvelő stimulátor lényege?

A gerincvelő stimulátor (spinal cord stimulation – SCS) egy nem roncsoló, szabályozható neuromodulációs módszer, amelynek segítségével a gerincvelő hátsó kötele elektromos inger alá kerül, ezáltal csökken, vagy megszűnik a fájdalomérzet.

Az eljárás során kis elektromos eszközt ültetnek be a gerinc közelébe a fájdalom enyhítése érdekében. Az eszköz elektromos jeleket bocsát ki a gerincvelőbe, amely a fájdalom megszüntetése céljából a gerincvelő hátsó kötelét elektromosan ingerli. Az elektromos jeleket egy impulzus generátor adja, amely szintén a bőr alá rejtve helyezkedik el.

A korszerű impulzusgenerátorok (pacemakerek) már újratölthetők, érzékelik a beteg fekvő vagy álló pozícióját, bizonyos beállításokkal MR vizsgálat is végezhető. A programozó kezelőfelület rengeteg beállítási és tesztelési lehetőséget biztosít annak érdekében, hogy a hatás optimális lehessen.

gerincvelő stimuláció kezelés

Milyen betegségekben/állapotokban alkalmazható a gerincvelő stimulátor?

A gerincvelő stimulátor alkalmazható olyan állapotokban, amelyek krónikus fájdalommal járnak, például gerincproblémák, idegkárosodások, komplex regionális fájdalom szindróma (CRPS), és egyéb neuropátiás fájdalmak.

Mikor nem alkalmazható az eljárás?

A gerincvelő stimulátor nem ajánlott olyan betegeknek, akiknél a fájdalom forrása nem ismert, és akik allergiás reakciókra hajlamosak a beültetett anyagokkal szemben. Az eljárás várhatóan nem lesz hatékony azoknál a betegeknél sem, akiknél a fájdalom pszichológiai vagy neurológiai okokból adódik.

Mire kell számítani a beavatkozás során?

Az eljárás során a beteg általános érzéstelenítést kap, majd egy tűn keresztül kerül a stimulátor elektróda bevezetésre. Ezt követően egy kis bemetszést történik a bőrön  a gerinc közelében. A próba elektróda a bőr alatt kerül kivezetésre és a beteg 1-3 hétig teszteli a terápia hatékonyságát. Ez egy több hetet átölelő teszt időszak a beteggel együttműködve, melynek eredményes lezajlása esetén a beteg kezelőorvosa javaslatot tesz az SCS eszköz beültetésére. A tesztidőszak eredményesen zárul abban az esetben, ha a beteg ún. pain-score indexe legalább 50% mértékkel csökken a tesztidőszak kezdetén mért indexhez képest.

Az állandó impulzusgenerátor beültetése során az eszközt a bőr alatt helyezik el a hasi vagy ágyéki régióban. Esztétikailag egy kisebb dudornak látszik a bőr alatt (gondoljunk a pacemakerekre). A készülékhez külső kézi programozó egységek tartoznak, melyet külön az orvos, de a beteg is beállíthat. Így szabályozható a stimuláció ereje és típusa a különböző napszakokban és a változó mindennapi tevékenységek alatt.

A beavatkozás általában ambulánsan történik, és az általános állapottól függően 1-2 órát vehet igénybe. A beteg hazamehet a beavatkozást követően.

Mi történik a beavatkozás után?

Az SCS beültetés után az első néhány napban kímélő életmód javasolt, majd a beteg fokozatosan növelheti az aktivitását. A beültetett elektróda pozíciója állandósul a beavatkozást követő hetekben, hónapokban.

Várhatóan mennyi ideig tart a funkciójavulás és fájdalommentesség?

A gerincvelő stimulátor hatásossága és az eredmények elérése betegenként változó lehet. Az általános tapasztalat azonban az, hogy a funkció javulása és a fájdalomcsillapítás általában a beavatkozás utáni első hetekben jelentkezik, és folyamatosan javulhat az idő múlásával.

Mit tehet a beteg a gyógyulásáért?

A betegnek fontos szerepe van a gyógyulás folyamatában. A testsúly csökkentése, az egészséges táplálkozás, az elegendő alvás és az orvos által javasolt speciális tornagyakorlatok segíthetnek a gyógyulásban és a funkció javításában.

Az gerincvelő stimuláció egy biztonságos és hatékony módszer lehet a krónikus fájdalom kezelésére, azonban mint minden kezelésnek, az SCS-nek is vannak kockázatai.

Az gerincvelő stimulátor kockázatai közé tartoznak:

  1. Készülékhiba: Az SCS készülék meghibásodása esetén az elektronikus impulzusok hatására fellépő fájdalomcsillapítás nem működik megfelelően.
  2. Fertőzés: Az SCS kezelés során a bőrön keresztül bevezetett elektróda mentén a fertőzésének lehetősége fennáll.
  3. Vérzés: Az SCS implantációs beavatkozás során előfordulhat vérzés a beavatkozási területen a gerinccsatornában, amely bénuláshoz vezethet. Ennek megoldása sürgős idegsebészeti műtét.
  4. Allergia: Rendkívül ritkán előfordulhat allergiás reakció az SCS beültetett eszközével vagy anyagával szemben.
  5. Ideg és gerincvelő sérülés, bénulás.
  6. Migráció: Az SCS készülék mozgása a beültetett helyéről szintén kockázatot jelenthet.
  7. Beültetési kockázatok: Az SCS kezelés beültetése során általános műtéti kockázatok is felmerülhetnek, például vérzés, fertőzés, és a beültetési helyen fellépő fájdalom.

Tovább olvasok