A daganatos betegséggel járó fájdalom csillapítása

A fájdalom gyakori tünete a rákos fájdalomnak, a betegek egy harmadának van fájdalma a diagnóziskor, és az előrehaladott daganatban szenvedő betegek 60%-a él kezeletlen fájdalommal.  A daganatos fájdalom kezelése betegről betegre változik, egyet azonban joggal mondhatunk: a mai korszerű fájdalomcsillapítási módszerek mellett a daganatos betegséggel járó fájdalom az esetek nagy részében csillapítható, kezelhető, sokszor megszüntethető, a betegnek megfelelőbb életminőség biztosítható. 1,2

Milyen jellegű fájdalmat okoz a daganatos betegség?

A daganatos fájdalom tünetei személyenként változnak. A fájdalom mértéke függhet a rák típusától, a betegség stádiumától vagy terjedelmétől, az áttétek helyétől. A fájdalom enyhe lehet vagy súlyos, időszakos és állandó, és jelentkezhet hasi, mellkasi vagy medencei fájdalomként, csontfájdalomként, idegfájdalomként, végtagok gyengeségével, vagy bármilyen egyéb tünetek formájában. A csontáttétek nemcsak, hogy nagy fájdalommal járnak, de a csontok össze is roppanhatnak, mivel általában meggyengülnek a daganatos átépüléstől. Gyakori a csigolyák, a keresztcsont, a medence, a felkar, a combcsont törése. A törés tovább fokozza a fájdalmat, a beteg sokszor ágyhoz kötötté, nehezen ápolhatóvá válik.

Mindennek ismeretében  azonban a betegség kiterjedésének, stádiumának megfelelő terápiát lehet kialakítani, természetesen mindig úgy, hogy a fájdalomcsillapítás nem hátráltatja az onkológiai kezelést. A legjobb már a diagnózis felállításakor felvenni a kapcsolatot fájdalomcsillapításban jártas szakemberrel, így a betegséggel együtt haladva lehet a fájdalomcsillapításról gondoskodni.

Milyen megoldások állnak rendelkezésre a daganatos betegség kezelésére?

Az onkológusok gyakran kezdik a betegek kezelését fájdalomcsillapító gyógyszerek kombinációjával, azonban súlyos esetekben ez nem elegendő a fájdalom kezelésére, vagy a mellékhatások (aluszékonyság, hányinger, székrekedés) korlátozzák azok használatát. Ilyen esetekben a fájdalomcsillapító szakorvos segíthet optimalizálni a gyógyszeres kezelést és különböző ideiglenes vagy állandó minimál invazív beavatkozásokkal kezelni a helyi fájdalmat, mint például:

Idegblokád

Idegblokád során egy vékony tűt vezetünk a kezelendő ideghez, majd érzéstelenítőt és általában szteroidot adunk az ideg megnyugtatására. A beavatkozás ultrahang és/vagy röntgen vezérelve zajlik. Ez a beavatkozás lehet diagnosztikus célú és terápiás is.

Rádiófrekvenciás (RF) kezelés

Az idegblokádhoz hasonlóan egy speciális tűt vezetünk a kezelendő ideghez, majd rádiófrekvenciás kezeléssel tartósan megszüntetjük az ideg funkcióját, így a fájdalmat. A kezelőorvos dönti el, hogy melyik ideg alkalmas és melyik nem alkalmas ilyen kezelésre.

Cryoterápia

Cryoterápia során egy-egy ideg célzott fagyasztását végezzük úgynevezett percután, vagyis bőrön keresztüli szúrásos módszerrel. Ilyenkor metszést a bőrön nem ejtünk, csak egy speciális tűt vezetünk az ideghez.

Vertebroplasztika és egyéb osteoplasztikák

Csontáttétek esetén az első terápia általában gyógyszeres, azonban sokszor van szükség úgynevezett osteoplasztikára. Ennek a beavatkozásnak a során a tumorosan átépült, fájdalmas és törésre hajlamos csontot orvosi cementtel töltjük fel. Ez egyrészt megakadályozza a törést, másrészt azonnali fájdalomcsillapító hatással jár. Ilyen például a vertebroplasztika is, amely a csigolyaáttétek kezelési módszere. Hatékonyan kezelhető azonban a csombcsont, a medence, a keresztcsont és a felkarcsont is ilyen csontfeltöltéses módszerrel.

Intrathecalis kanül és pumpa

Amikor intrathecalis kanült és gyógyszeradagoló pumpát ültetünk be, akkor egy nagyon vékony (1mm), puha katétert vezetünk a gerincvelő mellé, pont arra a területre, mikor gerinc érzéstelenítést végzünk műtétekhez.

Intrathecalis (IT) alkoholos neurolízis

IT alkoholos neurolízis során* a felső végtagi és mellkasi egyoldali súlyos fájdalommal járó állapotokban a gerinccsatornába adott alkohollal kikapcsolható az érző beidegzés. Ez nem jár a mozgatóidegek kikapcsolásával, funkcióvesztésével.

Chordotomia

Chordotomia során a gerincvelő egyik kötegét kezeljük rádiófrekvenciás eljárással, ezzel kikapcsolva a másik oldali testfél hő- és fájdalomérzését. Egyoldali, súlyos fájdalommal járó tumoros állapotokban javasolt. Ez nem jár a mozgatóidegek kikapcsolásával, funkcióvesztésével.

Daganatos betegséggel járó fájdalom kezelése

szimpatikus blokáddal és rádiófrekvenciás kezeléssel

A gerinc elülső felsznén, csigolyatestek mentén található egy ideglánc, amelyet szimpatikus idgekként, vagy dúcláncként szokás emlegetni. Ezek az idegek a fájdalom- és hőérzetinformációk oda-vissza történő továbbításáért felelős a karok, lábak, has, medence, és a gerincvelő és az agy között. Ki lehet szelektíven “kapcsolni” perkután beavatkozásokkal, ezeket a beavatkozásokat szimpatikus idegblokkoknak nevezzük. A beavatkozást tipikusan diagnosztikus blokáddal kezdjük, majd annak eredményessége esetén következik az eljárásnak állandó változata, amelyet általában rádiófrekvenciás ablációval végzünk.

Ganglion Stellatum blokád és tartós neurolízis

A Ganglion stellatum blokád során a nyak elülső-alsó részéhez egy kicsi idegcsoporthoz adunk helyi érzéstelenítőt azért, hogy csökkentsük az arc, a mellkas, illetve az azonos oldali kar fájdalmát. Időnként diagnosztikus blokádként is alkalmazható, más esetekben önmagában is terápiás lehet. Felső végtagi lymphoedema esetén is sikerrel alkalmazható bizonyos esetekben. 

Splanchnikus blokád és tartós neurolízis

A splanchnikus blokád és tartós neurolízis javasolt hasnyálmirigy és egyéb hasi daganatok esetén a fájdalom kezelésére. Jellemzően több évre jelentősen csökkenti a fájdalmat, a beteg csökkenteni tudja az egyéb gyógyszereit. 

Thoracikus (háti) blokád és tartós neurolízis

Thoracikus blokád és tartós rádiófrekvenciás neurolízis során a T2 es T3 csigolya magasságában egy idegközpont kerül kikapcsolásra. Hatására csökken a fájdalom a felső végtagban, fokozódik a keringés. Javasolt nyirokkeringési zavarokban és egyéb krónikus fájdalomban is.

Hypogastrica blokád és tartós neurolízis

A hypogastrica blokád és tartós neurolízis javasolt kismedencei daganatos fájdalom kezelésére. A hypogastrica ideg egy csoport idegdúcot jelöl, amelyik az L5 és S1 csigolya előtt helyezkedik el. Hő- és fájdalomszabályozásban játszik fontos szerepet. Kémiai neurolízissel lehet a működését gátolni és így a fájdalmat csökkenteni, amennyiben a diagnosztikus blokád pozitív volt. Jellemzően több évre jelentősen csökkenti a fájdalmat, a beteg csökkenteni tudja az egyéb gyógyszereit.

Ganglion impar blokád és tartós neurolízis

A Ganglion impar blokád és tartós neurolízise javasolt gáttáji, hüvelyi, végbél környéki daganatos fájdalom kezelésére. A ganglion impar egy csoport idegdúcot jelöl, amelyik a keresztcsont legalsó része előtt helyezkedik el. Hő- és fájdalomszabályozásban játszik fontos szerepet. Rádiófrekvenciás és kémiai neurolízissel lehet a működését gátolni és így a fájdalmat csökkenteni, amennyiben a diagnosztikus blokád pozitív volt.  Jellemzően több évre jelentősen csökkenti a fájdalmat, a beteg csökkenteni tudja az egyéb gyógyszereit.

A megoldások tárháza valóban szinte határtalan, és mindig alkalmazkodik a beteghez, a kórállapothoz, az aktuális onkológiai kezeléshez, a várható élettartamhoz, a beteg személyes preferenciáihoz. 

Pszichológiai gondozás

Mindemellett kifejezetten fontos a beteg pszichés támogatása. Egy ilyen diagnózis mind a betegnek, mind pedig a hozzátartozóknak egy olyan lelki teher, amit nem könnyű egyedül cipelni, feldolgozni.


* Kémiai neurolízis során alkohollal vagy fenollal csökkentjük az idegek működését. Gyakran alkalmazzuk  kis idegek kikapcsolására, daganatos fájdalommal járó esetekben. Általában 3-6 hónapig tart a hatása.


Referenciák:

1. Zylla D, Steele G, Gupta P. A systematic review of the impact of pain on overall survival in patients with cancer. Support Care Cancer. 2017;25(5):1687–98.

2. Smith TJ, Swainey C, Coyne PJ. Pain management, including intrathecal pumps. Curr Oncol Rep. 2004;6(4):291–6.