Mi az arcidegzsába (Trigeminus Neuralgia)?

A trigeminus neuralgia, más néven arcidegzsába vagy tic douloureux, az arcideg, (trigeminus ideg) rendellenességéből adódó súlyos fájdalomállapot. Ez az ideg felelős az arc érzékeléséért, és a neuralgia során a fájdalomrohamok általában az arcon egy vagy több területen jelentkeznek.

Milyen tüneteket okoz az arcidegzsába?

A trigeminus ideg neuralgiával járó fájdalomrohamok hirtelen és éles jellegűek lehetnek. A legtöbb esetben az arc egyik oldalán jelentkeznek, rövid ideig tartanak, általában néhány másodperctől pár percig. A rohamok között a beteg teljesen tünetmentes. A fájdalom gyakran hasonlóan érződik, mint az elektromos sokk, vagy az égő érzés az érintett területen. A fájdalomrohamokat kiváltó tényezők közé tartozhat az arc érintése, mosás, beszéd, rágás, vagy akár a szél érzete. Hosszú ideje fennálló arcidegzsába klinikai megjelenése évek, évtizedek, vagy akár korábbi kezelések hatására sokszor módosul és kialakulhat egy állandó alapfájdalom, amire még rátevődnek a rohamok.

Hogyan diagnosztizálják az arcidegzsábát?

A trigeminus ideg neuralgia diagnózisát általában orvosa a klinikai vizsgálat és a tünetek részletes megbeszélése alapján állítja fel. A legtöbb esetben a kiváltó okot nem lehet azonosítani, azonban vannak esetek, amikor az arcidegzsába sclerosis multiplex talaján alakul ki, vagy az agyban egy kis artéria lüktetése vagy akár daganat irritálja az ideget. Ezek tisztázására MRI vizsgálat javasolt.

Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre az arcidegzsába kezelésére?

Az arcidegzsába kezelése többféle módon történhet, és az orvos az egyéni tünetek és a betegség súlyossága alapján javasolja a legmegfelelőbb terápiát. A kezelési lehetőségek közé tartozhatnak a következők:

  • Gyógyszerek: A szokványos fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők jellemzően teljesen hatástalanok. A javasolt szerek főlek a görcsgátló szerek (antikonvulzív szerek), mint például a (Ox)Carbamazepin, gabapentin, pregabalin stb.
  • Sebészeti beavatkozás: Súlyosabb esetekben, ahol a konzervatív kezelés nem nyújt megfelelő eredményt és van azonosítható ok (pl. a trigeminust irritáló artéria) idegsebészeti beavatkozás is alkalmazható az ideg nyomásának csökkentésére.