Ezt a fajta nagyon gyakori fejfájást (20-30%) a nyaki gerinc megbetegedései váltják ki. Ilyenek a nyaki porckorong sérv, a nyaki kisízületek kopása, a nyaki izmok feszülése, a felső gerincvelői idegek irritációja. Jellemzően a nyakszirti részről indul a fájdalom, a fejtetőre és a szem mögé sugárzik. Lehet egyoldali, és átterjedhet akár az egyik oldalról a másikra is. A nyaki kisízületek fájdalma a nyakra, fejre, fejtetőre sugárzik.1

Tipikus beteg az, aki balesetet és ostorcsapás sérülést (Whiplash Associated Disorder (WAD)) szenvedett (autóbaleset, snowboard, kerékpárbaleset stb.), illetve a másik nagy csoport az, aki krónikus tartási rendellenességgel küzd (pl fogorvosok, számítógép előtt ülők), de ide tartoznak azok is, akiknek genetikailag gyenge a kötőszövete.

A diagnozis tisztázásához a beteg kórtörténete, a fizikális vizsgálat és a képalkotó vizsgálatok szükségesek (Nyaki MRI, flexiós-extensios Röntgen, DMX (Digital Motion Xray)

Kezelés

Kezelésük több lépcsős, ide tartoznak az életmódbeli változtatások, testtartás javítás, gyógytorna, manuálterápia és a minimal invazív megoldások is, mint a kisízületek, porckorongok őssejt vagy PRP kezelése, amellyel a nyak ízületi szalagjait lehet regenerálni, a nyak mechanikáját javítani, ezzel pedig esetleg megelőzni, vagy lassítani a degenerációs (kopási) folyamatokat.

PICL

A PICL (Percutaneous Implant of Craniocervical Ligaments) kezeléssel a nyak-fej átmenet regeneratív kezelésére van lehetőség. A beavatkozás során őssejtet vagy PRP-t injektálunk  Röntgen vezérlés mellett az atlantoaxialis (középső és szélső) valamint az atlantoccipitalis izülethez és a hozzájuk funkcionálisan tartozó ízületi szalagokhoz.

Ilyenkor általában a nyaki gerinc alsóbb szakaszát is kezeljük.

További kezelési lehetőséget nyújt a nyaki medial branch radiófrekveciás abláció. Ennek során a nyaki kisízületek beidegzését szüntetjük meg, amellyel csökkentjük a fájdalomérzetet. 2

 Ezt a beavatkozást minden esetben diagnosztikus injekció előzi meg.


Forrás:

1. Bogduk N, Govind J. Cervicogenic headache: an assessment of the evidence on clinical diagnosis, invasive tests, and treatment. Lancet Neurol [Internet]. 2009;8(10):959–68.

2. Manchikanti L. Facet joint pain and the role of neural blockade in its management. Curr Rev Pain. 1999;3(5):348–58.