Azok a betegek tartoznak ide, akik átestek gerincműtéten és nem, vagy csak átmenetileg sikerült a panaszaikat csökkenteni, vagy a régi panaszok mellett új panaszok jelentek meg. Illetve azok is, akik sikeres műtéten estek át, azonban idővel a gerinc degenerációja miatt újabb tüneteik jelentek meg.

Fontos tudni, hogy az ismételt műtétekkel kifejezetten romlanak az eredmények. Míg az első műtét sikerének valószínűsége több mint 50%, ez a szám 30%, 15% illetve 5%-ra esik a második, harmadik, illetve negyedik műtét elvégzésekor. 8

A fájdalom hátterében több faktor is állhat, ide tartozik a porckorong újrakiboltosulása, az epidurális hegképződés, az operált terület feletti és alatti szegmens fokozott instabilitása, a csigolyák instabilitás miatti elcsúszása és a szerzett gerinccsatorna-szűkület.

Ezeken a betegeken kifejezetten nehéz segíteni, az egyszerű epidurális injekciók nagyon rövidtávú vagy még annyi megkönnyebbülést sem hoznak, ugyanis a hegképződés miatt általában nem is jut oda a gyógyszer, ahol a probléma van. Megoldást jelenthet az epidurolízis, ami egy célzott kezelés, amelynek során röntgen vezérelve egy katétert vezetünk az érintett ideggyökhoz, felszabadítjuk a hegesedést és kifejezetten oda adjuk a gyógyszereket, ahol a baj, a hegesedés, a beszorult ideggyök van. A másik megoldás lehet a gerincvelő stimulátor (SCS) beültetése.


Forrás:

8. Andersson GBJ. Evaluation of results in lumbar spine surgery conclusions. Acta Orthop. 1993;64(s251):143–143.