Mi a Thoracikus idegek rádiófrekvenciás kezelésének lényege?

A thoracikus idegek radiofrekvenciás kezelése (RFA) egy minimálisan invazív eljárás, mely során a thoracikus idegeket célzottan kezelik. A cél az idegek aktivitásának csökkentése/megszüntetése, amely segíti a felső végtagi fájdalom csillapítását és javítja annak vérketingését.

Milyen betegségekben/állapotokban alkalmazható az eljárás?

Ezt az eljárást elsősorban krónikus fájdalomállapotok kezelésére, felső végtagi CRPS (régen: Suddeck atrófia),  valamint a felső végtag keringési zavaraiban használják, mint peldául a Raynaud-szindróma vagy a Buerger-kór, ami hideg érzékenységhez és a bőr elfehéredéséhez, majd ellilulásához vezet hideg időben. De ajánlott beavatkozás a hyperhidrosis, vagyis a tenyér, az arc, az alkar rendellenesen erős izzadása esetén is. A szimpatektomia a végtag erei kitáhulnak, így fokozott lesz a végtag keringése. Ezen alapszik az érszűkülettel járó kórállapotok kezelése. Továbbá ugyanezen az úgynevezett szimpatikus idegláncon keresztül történik a fájdalom információ agy felé való közvetítése is, ami azt jelenti, a szimpatikektomiával csökken a fájdalom érzés. 1

Régen ezt a beavatkozást sebészi úton végezték, ma azonban már korszerű módszerekkel végezhető úgynevezett minimálivazív módszerrel is, amelynek jóval kisebb a rizikója, és pár óra múlva viszzatérhet a beteg a szokásos tevékenységéhez.

Mikor nem alkalmazható az eljárás?

Az eljárás nem alkalmazható helyi fertőzés esetén, mert ilyenkor a fertőzés fellángolhat.

Mire kell számítani a beavatkozás során?

A beavatkozás kb. 30-60 percet vesz igénybe. Szedációban (bódításban) vagy altatásban zajlik. Mindig műtőben, steril körülmények között és Röntgen vezérlés mellett végezzük a beavatkozást. A beteg bőrén metszést nem ejtünk, csak 4 pici tűvel dolgozunk.

Mi történik a Thoracikus idegek rádiófrekvenciás kezelése után?

A végtag kimelegszik, a fájdalom többnyire azonnal csökken, bizonyos esetekben azonban pár nap szükséges a hatás kialakulásáshoz.

A beavatkozás napján pihenés javasolt, másnaptól vissza lehet térni a normális napi rutinhoz.

Várhatóan mennyi ideig tart a funkció javulás és fájdalommentesség?

A fent leírt egy alkalommal elvégzett kezelésen kívül általában nincs szükség egyéb tennivalóra. Esetleg, ha évek alatt a fájdalom visszatér (az idegek visszanőnek), a kezelés megismételhető.

Hogyan készüljön a beteg a beavatkozásra?

Betegeinknek

Mik a Thoracikus idegek rádiófrekvenciás kezelésének lehetséges kockázatai?

Extrém ritka: Légmell, infekció, bordaközti ideg neuralgia, vérzés, fertőzés, fájdalom, tüdőgyulladás, kar idegek vagy vérerek sérülése, gyengeség a karokban, égő érzés a karok alján. Horner-szindróma nevű probléma, ami a szemhéj lógásához vezet.


Kapcsolódó szakirodalom:

1. Hashmonai M, Cameron AEP, Licht PB, Hensman C, Schick CH. Thoracic sympathectomy: a review of current indications. Surg Endosc. 2016;30(4):1255–69.