Mi a lumbális szimpatikus idegek rádiófrekvenciás kezelésének lényege?

A lumbális szimpatikus idegek rádiófrekvenciás kezelése (RFA) vagy más néven szimpatektómia egy minimálisan invazív eljárás, mely során a lumbális szimpatikus idegeket célzottan kezelik. A cél az idegek aktivitásának csökkentése/megszüntetése, amely segíti az alsó végtagi fájdalom csillapítását és javítja annak vérkeringését.

Milyen betegségekben/állapotokban alkalmazható az eljárás?

Ezt az eljárást elsősorban krónikus fájdalomállapotok kezelésére, alsó végtagi CRPS (régen: Suddeck atrófia), valamint az alsó végtag keringési zavaraiban használják, mint például a diabéteszes vagy az érszűkületes láb, ami hideg érzékenységhez és a bőr elfehéredéséhez, majd ellilulásához vezet hideg időben. A szimpatektómia hatásásra a végtag erei kitágulnak, így fokozott lesz a keringése. Ezen alapszik az érszűkülettel járó kórállapotok kezelése. Továbbá ugyanezen az úgynevezett szimpatikus idegláncon keresztül történik a fájdalom információ agy felé való közvetítése is, ami azt jelenti, a szimpatektómiával csökken a fájdalomérzés.

Régen ezt a beavatkozást sebészi úton végezték, ma azonban már korszerű, úgynevezett minimál invazív módszerrel is végezhető, amelynek jóval kisebb a rizikója, és pár óra múlva visszatérhet a beteg a szokásos tevékenységéhez.

Az idegek kikapcsolása nem vezet a végtag mozgásának, vagy érzésének kieséséhez, az érző és mozgató idegek ugyanis máshol helyezkednek el.

Mikor nem alkalmazható az eljárás?

Az eljárás nem alkalmazható helyi fertőzés esetén, mert ilyenkor a fertőzés fellángolhat.

Mire kell számítani a beavatkozás során?

A beavatkozás kb. 30-60 percet vesz igénybe. Szedációban (bódításban) vagy altatásban zajlik. Mindig műtőben, steril körülmények között és röntgenvezérlés mellett végezzük a beavatkozást. A beteg bőrén metszést nem ejtünk, csak 6 pici tűvel dolgozunk.

Mi történik a lumbális idegek rádiófrekvenciás kezelése után?

A végtag kimelegszik, a fájdalom többnyire azonnal csökken, bizonyos esetekben azonban pár nap szükséges a hatás kialakulásához.

A beavatkozás napján pihenés javasolt, másnaptól vissza lehet térni a normális napi rutinhoz.

Várhatóan mennyi ideig tart a funkciójavulás és fájdalommentesség?

A fent leírt egy alkalommal elvégzett kezelésen kívül általában nincs szükség egyéb tennivalóra. Esetleg, ha évek alatt a fájdalom visszatér (az idegek visszanőnek), a kezelés megismételhető.

Hogyan készüljön a beteg a beavatkozásra?

Betegeinknek

Mik a lumbális idegek rádiófrekvenciás kezelésének lehetséges kockázatai?

Extrém ritka: psoas izom bevérzés és fájdalom, vérzés, fertőzés, fájdalom, láb idegek vagy vérerek sérülése, gyengeség a végtagban.