Mi a proloterápia?

A proloterápia vagy szalagregenerációs terápia az inak és ínszalagok sérüléseinek egy kezelési módja. A proloterápia a gyenge inak és ínszalagok új növekedését indítja el és többfajta mozgásszervi fájdalom kezelésére is alkalmas. Segíthet az ízületek, ínszalagok, inak vagy más kötőszövetek gyógyulásában olyankor is, amikor egyéb terápiás módszerek már nem segítenek. Az ínszalagok tartják össze a csontokat. Kopás vagy baleset következtében az ínszalagok megsérülhetnek, megnyúlhatnak vagy meggyengülhetnek.

Hogyan működik a proloterápia?

prolotherapy

A proloterápia több injekciós kezelést foglal magába, melynek során kontrolált, helyi gyulladásos reakciót váltunk ki, hasonlóan a normál sérülés utáni gyógyuláshoz. Ennek eredményeképpen új szövetek növekedése indul el.
A klinikánkon a célunk az, hogy visszaállítsuk a test egészséges mozgási funkcióját, csökkentsük a fájdalmat és javulást érjünk el a betegek mindennapi életében. A proloterápia által megerősített szövetek révén és a fájdalom csökkenésével valószínű, hogy más terápiák (fizioterápia) is hatásosabbak lesznek, még akkor is, ha ezek  korábban már kudarcot vallottak.

Mikor javasolt a proloterápiát párosítani?

Myofasciális (izomeredetű) fájdalom kezelésével: például masszázs, lökéshullám terápia – a fájdalom eredőpontjának közvetlen kezelése
• fizikoterápia és mozgás
• életmódváltoztatás, mint például fokozott aktivitás, egészséges étrend és kielégítő alvás.

Mit foglal magába a kezelés?

A proloterápia során egy helyi érzéstelenítőt és dextrózt (cukor) tartalmazó oldat kerül befecskendezésre az ízületekbe, a szalagokhoz vagy az ínakhoz annak érdekében, hogy a normális gyógyuláshoz hasonló reakciót kiváltva stimuláljuk a szövetek regenerálódását. Egy kezelés általában több injekció beadását is jelenti.
A betegek többségénél 3-8 kezelésre van szükség a kezelt területtől, a sérülés mértékétől és a szövet gyógyulási sebességétől függően. A kezeléseket 2-6 hetente kell elvégezni.
Az inak és ínszalagok teljes gyógyulása néhány hónapot is igénybe vehet, de általában a 3. vagy 4. kezelést követően a betegek többsége jelentős javulásról szokott beszámolni. A terápia befejezte után a betegek sokszor még hónapokig tovább javulnak.

Honnan lehet tudni, hogy vajon a proloterápia fog-e segíteni?

Szakorvosaink először felmérik a beteg állapotát, majd amennyiben szükségesnek látják, csak akkor fogják javasolni a proloterápiát.

Meddig tart majd a fájdalommentesség?

Az eredmények betegenként változhatnak. Ha a proloterápiaval és tornával megszüntetjük az instabilitást és kezeljük a fájdalom okát (megerősítjük az ízületek ínszalagjait és az ínakat), akkor a fájdalom akár véglegesen meg is szűnhet. Amennyiben a kiváltó ok nem szüntethető meg (pl. korábbi lemezes gerincfúzió, vagy ismétlődő terhelés miatti sérülés) akkor a tünetek bár általában javulnak, de később kiújulhatnak.

Néhány betegnél előfordulhat, hogy a proloterápiával nem tudunk eredményt elérni. Ezt többnyire a harmadik kezelést követően már lehet tudni, és ilyenkor más terápiás utat választunk.

A proloterápia lehetséges mellékhatásai

Mint a legtöbb gyógyszer esetében, néhány páciensnél jelentkezhetnek mellékhatások, míg másoknál nem. Szakorvosaink a beteget tájékoztatják a lehetséges kockázatokról.

Gyakori, enyhe mellékhatások:

Izmok, ízületek fokozottabb érzékenysége és duzzanat (azoknak a betegeknek, akiknél erősebb reakciót vált ki, általában kevesebb kezelés is elég), melyek átlagosan 2-3 napig, esetenként max. 10 napig tartanak.


Ritka mellékhatások:

Zúzódás jellegű tünetek.


Nagyon ritka mellékhatások:

Láz. A beteg lehet, hogy lázas tüneteket tapasztal a kezelést követő első napon. A kezelést követő 24 óra utáni láz fertőzésre utalhat, amit antibiotikummal kezelni lehet.

Lehetséges kockázatok

A proloterápia nem rontja a beteg állapotát hosszú távon, kivéve, ha a beavatkozás során valamilyen, a szúrásból adódó komplikáció fordul elő.
Ezek alatt jellemzően a vérzést, fertőzést és a beadott oldat elleni allergiás reakciót kell érteni.
Egyéb komplikációk az aktuális kezelt területtől függnek, mint például:
Csípő, térd, boka, váll, könyök, csukló: Idegsérülés, erek sérülése
Nyaki, háti, deréktáji gerinc: Alacsony vérnyomás, légmell, gerinc eredetű fejfájás, Idegsérülés, erek sérülése, bénulás, halál.
Ezen komplikációk elkerülésére intézményünkben ultrahang és/vagy röntgen vezérlése mellett végezzük a magasabb rizikójú szúrásokat.

Hogyan készüljön fel a beteg a proloterápia kezelésre?

A kezelést megelőzően 2 héttel a gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését abba kell hagyni. Ide tartozik: Aspirin, Naproxen, Ibuprofen, Diclofenac, kínai gyulladáscsökkentő teák stb.
A dohányzás csökkentheti a terápia hatékonyságát, így a dohányzás elhagyását javasoljuk.
A beteg a kezelésre kísérővel jöjjön!
A kezelés legtöbbször enyhe szedációban zajlik, így a beavatkozás előtt 6 órával szabad utoljára enni. Vizet még szabad fogyasztani 2 órával a beavatkozás előtt, utána már nem. A későbbiekben a szedáció elhagyható, ha a beteg nem igényli.

Utókezelés

A kezelést követően a páciens folytathat minden szokásos aktivitást, de óvatosan, nehogy megerőltesse magát. A fizikoterápia, gyógytorna mihamarabbi elkezdése fontos és tovább fokozza a proloterápia eredményességet.
Egészséges, fehérjedús diéta, valamint C-vitamin (napi 500 mg) szedése javasolt.
További gyógyszeres fájdalomcsillapítás általában nem szükséges, javasolt meleg vagy hideg borogatás szükség szerint, illetve óvatos mozgás.
Amennyiben mégis igényli a beteg, Tramadol 50 mg /6 óránként, paracetamol 500 mg / 4-6 óránként szedhető.