Rotátor köpeny sérülés/ szakadás

A leggyakoribb vállízületi betegség, már középkorban jelentkezhet. A vállat/felkarcsontot négy izom (rotátor köpeny) tartja a lapockához és a mellkashoz rögzítve. Ez a laza, izmos összeköttetés biztosítja a váll kiterjedt mozgását. A rotator köpeny felett helyezkedik el a lapocka nyúlványa (acromion), közöttük pedig egy nyáktömlő, ami a könnyed csúszást biztosítja. Amennyiben a váll nem az ideális pozícióban helyezkedik el, vagy krónikus túlterhelés miatt a felkarcsont és a tető (acromion) közé beszorul a rotátor köpeny egyik ina (supraspinatus), akkor a váll fájdalmassá válik, begyulladhat a nyáktömlő, majd előbb-utóbb sérülne az ín. Súlyos esetben elszakadhat, ezzel tovább rontva a váll biomechanikáját, előbb- utóbb a többi inat is károsítva. Természetesen baleset vagy bizonyos sportsérülések kapcsán ez az egyébként tipikus sérülési sorrend megváltozhat.

Kezelés

Az első kezelés mindig a gyógytorna, manuálterápia, melynek célja az ideális biomechanika helyreállítása.

A minimálinvazív módszerek közül a PRP kezelés a sérült szövetek gyógyítására törekszik. Kezdődő és közepesen súlyos állapotokban javasolt, és az eredményei egyértelműen jobbak hosszútávon, mint a steroid injekcióknak.1 A gyógyulás PRP-vel 2-3 hónapot is igénybe vehet. A steroid hatása általában azonnali, azonban az ismételt steroid injekciók hatása csökken, valamint az izületi steroid hozzájárul az artrózis (kopás) előrehaladtához2.

Súlyos esetekben műtét nyújthat segítséget.

Váll kopás (artrózis/ osteoarthritis)

A második leggyakoribb típusú vállízületi betegség az arthritisz/kopás/arthrosis, amely az túlzott használat vagy öregedés eredményeként jelentkezik. Általában 50 év felettieket érinti. A vállizület porca elvékonyodik, az izület fájdalmassá válik, a mozgástartomány beszűkül. Az állandó erős tompa fájdalom mellet általában nyilalló jellegű fájdalom is jelentkezik rossz mozdulat kapcsán.

Kezelés

Kezelése során mindig javasolt megpróbálni a gyógytornát, manuálterápiát. Ennek eredménytelensége esetén jönnek szóba minimálinvazív megoldások. A regeneratív terápia nem nagyon előrehaladott esetekben jótékony lehet, sikere súlyos esetekben kétséges.  A steroid megpróbálható, de mindig gondolni kell rá, hogy a steroid, annak ellenére hogy rövid távon csodálatos lehet a hatása, hosszú távon rontja a porc állapotát.2

Az vállizület denervációja (beidegzésének megszüntetése) hozhat enyhülést azokban az esetekben amikor a műtét nem javasolt a betegnek. A technikát amelyet a világ számos országában alkalmaznak, Dr Stogicza Ágnes fejlesztette ki. 3

Jelenleg Fájdalomklinikánkon a Torontoi Egyetemmel és a Sao Paolo-i Albert Einstein Egyetemmel együttműködve egy klinikai vizsgálat zajlik a beavatkozás hatékonyságának mérésére.  Részt veszek a vizsgálatban.

AC izületi kopás, instabilitás

Az AC (acromioclavikuláris, kulcscsont-lapocka) izület a kulcscsont és a lapocka nyúlványa között helyezkedik el, a vállizületben a karcsont feje feletti tetőt alkotja.

Kialakulhat az instabilitása, ilyenkor az kulcscsont és a lapocka nyúlványát összekötő ízület kitágul, ezzel rontva a vállizület biomechanikáját.

Kezelés

Kifejezetten jól reagál regeneratív kezelésre, amely nem csak a fájdalmat csökkenti, de a vállízület stabilitását is fokozza. Steroid injekció a tüneteket szünteti, de az instabilitást nem befolyásolja.

 


Forrás:

1. de Sanctis EG, Franceschetti E, De Dona F, Palumbo A, Paciotti M, Franceschi F. The efficacy of injections for partial rotator cuff tears: A systematic review. J Clin Med. 2021;10(1):1–15.

2. McAlindon TE, LaValley MP, Harvey WF, Price LL, Driban JB, Zhang M, et al. Effect of intra-articular triamcinolone vs saline on knee cartilage volume and pain in patients with knee osteoarthritis a randomized clinical trial. JAMA – J Am Med Assoc. 2017;

3. Stogicza AR, Peng P. Cryoanalgesia for shoulder pain: a motor-sparing approach to rotator cuff disease. Reg Anesth Pain Med. 2022;47(9):576–80.